Distanshandel med alkohol

Inget mer vin via Mathem – avslutar samarbete med Winefinder

Sedan 2017 har Mathems kunder kunnat få vin i matkassen. Enligt Sveriges Television upphör nu samarbetet med företaget Winefinder som möjliggjorde hemleveransen.

E-vinhandelsföretaget Winefinder väljer att avbryta samarbetet med Mathem och Citygross rapporterar Sveriges television. Bakgrunden är att Systembolaget valt att dra företaget inför patent- och marknadsdomstolen.

– Det är ju till att börja med den aggressiva marknadsföringen, med allt från extrapriser, till reor och premier för att ragga nya kunder. Sedan är det uppenbart att Winefinder är ett svenskt företag med säte i Helsingborg, de tar betalt i kronor och agerar på svenska marknaden där det ska råda monopol, sa Systembolagets presschef Lennart Agén till Accent i januari när han fick frågan om vad som var brottsligt i Winefinders agerande.

Genom stämningen hoppas Systembolaget att få klarhet i vad som egentligen gäller för e-handel med alkohol.

Redan 2013 inledde e-handelsföretaget Winefinder ett samarbete med City gross där kunder kunnat förbeställa matkassar och vin och som de sedan hämtat i matbutiken.

Winefinder fortsatte 2015 med att hävda att de skulle utmana Systembolagets monopol med hjälp av en ny försäljningssajt på internet och sedan 2017 har Mathems kunder kunnat få Winefinders vin levererat hem till dörren.

Något som då fick IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero att reagera:
— Att Winefinder och Mathem.se samarbetar för att kringgå svensk alkoholpolitik ser vi som djupt allvarligt, sa han då.

Systembolaget har tidigare polisanmält City gross, men förundersökningen lades ner.

IOGT-NTO polisanmälde tio vinhandelsföretag 2011.  Endast ett företag dömdes för brott.

Mer från Accent