Alkoholpolitik

Systembolaget polisanmäler City Gross

Nyligen började matkedjan City Gross erbjuda vinflaskor i sina matkassar. Nu polisanmäls de av Systembolaget. "Vi kan inte se att det här är lagligt", säger styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård.

Samma dag som utredningen om tillsyn av e-handel av alkohol presenteras väljer Systembolaget att polisanmäla matkedjan City Gross som nyligen började erbjuda vin i sina matkassar i samarbete med företaget Winefinder.

Systembolagets VD Magdalena Gerger menar att utredningen bekräftar att lagen är otydlig.

– Det är nu oerhört viktigt att regering och riksdag tydliggör vem som har rätt att sälja alkohol i Sverige och vem som inte har det, säger hon.

En undersökning som Systembolaget har låtit HUI Research göra visar att om inget görs kan e-handeln stå för så mycket som 30 procent av alkoholförsäljningen om tio år. Systembolaget pekar också på att marknadsföringen ökar, inte minst från de som säljer alkohol via nätet.

– De kommersiella företag som väljer att sälja alkohol till svenska konsumenter gör det bara för att öka sin egen vinst – utan att respektera politiska beslut och svenskarnas vilja att bevara Systembolagets ensamrätt att sälja alkohol, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger. Riksdag och regering har gett Systembolaget i uppdrag att sköta all försäljning av alkohol, för att slå vakt om folkhälsan. Detta gör att frågan måste hanteras skyndsamt.

I avvaktan på ”tydligare lagstiftning” har nu Systembolaget beslutat att polisanmäla City Gross och Winefinder.

– Vi gör det eftersom vi inte kan se hur den här typen av försäljning av alkohol i Sverige skulle kunna vara laglig, säger Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande i Systembolaget.

Mer från Accent