Privatimport

Inget åtal mot City Gross

Det blir inga konsekvenser av Systembolagets polisanmälan mot City Gross. Åklagaren meddelade idag att förundersökningen läggs ner. "Nu måste lagen ses över omgående", säger Systembolagets Lennart Agén till Accent.

I somras började City Gross erbjuda vin i sina matkassar i samarbete med Winefinder. Strax därefter valde Systembolaget att polisanmäla City Gross för brott mot alkohollagen då man menar att försäljningen strider mot monopolets ensamrätt att sälja alkohol.

I dag meddelade dock åklagaren att förundersökningen mot City Gross läggs ner.

–- Vi är inte ett dugg förvånade eftersom vi hela tiden varit säkra på att Systembolagets polisanmälan saknar grund, säger Johan Johnsson, vice vd för Bergendahls food som äger och driver Citygross till TT.

Systembolagets presschef Lennart Agén tycker nu att lagen måste ses över omgående.

– Det här är ett olyckligt beslut, säger han till Accent. Det visar att åklagaren tycker att den här verksamheten ligger i linje med lagen, och det visar verkligen vikten av att lagen måste ändras.

Lennart Agén menar att både Finland och Norge har lyckats med tydligare lagstiftning – där finns inte någon privatimport av den här typen.

– Där har man löst det här med politisk kraft, säger han och pekar på att ett förbud mot mellanhänder vid privatimport av alkohol skulle kunna lösa problemet.

Accent har tidigare rapporterat att det pågår ett arbete på Socialdepartementet för att förtydliga lagen. Systembolagets vd Magdalena Gerger menar att regeringen måste skynda på.

– Till skillnad från andra butikskedjor är Systembolagets mål är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt genom att öka försäljningen, konstaterar Magdalena Gerger i ett pressmeddelande. Systembolaget har fått i uppdrag av riksdag och regering att ansvara för all försäljning av alkohol till konsumenter i Sverige. Det gör att vi inte stillatigande kan se på när vinstdrivna företag försöker slå sönder den svenska alkoholpolitiska modellen genom att öppna alkoholbutiker på nätet.

För någon vecka sedan beslutade också åklagare att lägga ner förundersökningen mot de ekobutiker som IOGT-NTO anmälde på liknande grunder.

Mer från Accent