Distanshandel med alkohol

Amazon sålde sprit

Under en kort period marknadsförde Amazon spritdrycker till svenska kunder.

Whiskey och likör fanns tillgängligt på den svenska versionen av Amazons sida. Spriten såldes via utländska tredjepartsförsäljare. Det rapporterar tidningen Ehandel.

Men försäljningen fick snabbt Systembolaget att reagera.

– Systembolaget anser att företag som ägnar sig åt distanshandel med alkoholdrycker med leverans till svenska konsumenter bedriver olaglig detaljhandel i Sverige i strid med vår ensamrätt, säger Therese Elmgren, på Systembolagets pressavdelning, till Ehandel.

Även sättet som alkoholen marknadsfördes på väckte ilska på Systembolaget. En whiskey såldes med kommentaren ”endast 6 kvar i lager – beställ snart”.

– Den här sortens marknadsföring skulle inte heller anses vara tillåten enligt alkohollagens krav på särskild måttfullhet, säger Therese Elmgren.

Amazon valde att ta bort varorna när Systembolaget protesterade mot försäljningen.

– Tredjepartssäljare är fristående företag som ska följa våra riktlinjer för att få sälja i vår butik. De som inte gör det kommer att bli föremål för åtgärder, även potentiellt att få sitt konto borttaget, säger en talesperson för Amazon till Ehandel.

E-handel och distanshandel med alkohol befinner sig fortfarande i en juridisk gråzon. I våras friades det danska vinföretaget Vivino i Patent- och marknadsdomstolen efter att ha stämts av Systembolaget för sättet de marknadsfört sin e-handel av alkohol. Systembolaget har överklagat domen.

Mer från Accent