Alkholpolitik

City Gross börjar sälja vin

Den som beställer färdigpackade matkassar från City Gross kommer i framtiden också att erbjudas att köpa vin. Detta via ett samarbete med vinklubben Winefinder. "Det är dags att regeringen agerar", säger Anna Carlstedt.

– Vi vet att många av våra matkassekunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsviner, och det är därför vi erbjuder möjligheten, säger Carola Grahn, ansvarig för Mat & vin vid City Gross till Expressen.

Matkedjan menar att man följer svensk lagstiftning i och med att alkoholen importeras, något som blev möjligt i och med den så kallade Rosengrendomen för några år sedan. Men alla håller inte med om att lagen kan tolkas på det här sättet, såväl Systembolaget som IOGT-NTO är kritiska.

– Det kan knappast ha varit lagstiftarnas intention att skapa en vilda västern-marknad av alkohol på nätet. Vi har ett försäljningsmonopol av alkohol och det ska självklart gälla oavsett om man köper flaskan i en fysisk butik eller på nätet, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Magdalena Gerger, vd på Systembolaget, vill se ett tydligare regelverk:

– Det är inget tvivel om det här är problematiskt, nu har det gått så långt att företagen utnyttjar läget och går långt över gränslandet. Konsekvensen blir att vi tycker att lagen bör förtydligas för folkhälsans bästa. Systembolaget kommer lyfta det här med regeringen, säger Magdalena Gerger till Expressen.

2011 polisanmälde IOGT-NTO ett antal näthandlare av alkohol och uppmanade lagstiftarna att ta tag i det här. Vad som händer med denna anmälan är ännu inte klart, förundersökningen pågår fortfarande.

– Vi kräver att Maria Larsson och regeringen agerar, och då räcker det inte med den utredning om tillsyn av näthandeln man hittills gjort. Vi har en globalt framgångsrik alkoholpolitik som bygger på att sätta folkhälsan först. Tar man inte tag i det här problemet så sviker man den politiken, säger Anna Carlstedt.

Mer från Accent