Distanshandel med alkohol

”Vindom kan få förödande konsekvenser”

"Regeringen behöver snabbt täcka kryphålen i svensk lagstiftning", kommenterar IOGT-NTO.

I juli meddelade Högsta domstolen, HD, domen mot danska nätvinhandlaren Winefinder, som stämts av Systembolaget. Enligt domen bryter Winefinder inte mot lagen när de säljer vin till svenska kunder.

Accent har tidigare rapporterat om lagstiftningen och turerna kring distanshandel och det danska vinföretaget Winefinder, som kritiseras för att underminera det svenska detaljhadelsmonopolet för alkohol.

HD konstaterade i domen att den typ av distanshandel som Winefinder bedriver är laglig enligt gällande lagstiftning, trots att företaget både ansvarar för försäljning av alkoholprodukter och till stor del även av leveransen till svenska kunder.

– För oss är det tydligt att Winefinder erbjuder detaljhandel av alkohol till svenska kunder. Detta då företaget tydligt riktar sig till svenskar och arrangerar både försäljning och leverans via deras hemsida. Sådan verksamhet underminerar Systembolagets monopol kraftigt, och är problematiskt både ur ett folkhälso-och EU-rättsligt perspektiv. Frågan har dessutom varit föremål för ett antal statliga utredningar som konstaterat att tillåtandet av sådan verksamhet knappast varit lagstiftarens intention, kommenterar Emil Juslin, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.

IOGT-NTO oroas över vad domen kommer innebära för det svenska detaljhandelsmonopolet och svensk alkoholpolitik.

– Detta kommer leda till att fler liknande företag etableras, vilket gör att detaljhandelsmonopolets ensamrätt urvattnas. Det här kan ha förödande långsiktiga konsekvenser för Systembolagets monopol och i sin tur folkhälsan. Det är därför viktigt att regeringen omedelbart följer Norge och Finlands exempel och förtydligar lagen för att täppa till detta kryphål, det är nödvändigt för att framtidssäkra monopolet, säger Lucas Nilsson, förbundsordförande IOGT-NTO. 

Mer från Accent