Distanshandel med alkohol

Alkohol levererat till dörren – nu också på Mathem

I Mathems internetbutik kan man nu även beställa vin. Vinet levereras hem med matkassen. "Djupt allvarligt", anser IOGT-NTO:s ordförande.

Nu ansluter sig Mathem till dem som utmanar Systembolagets monopol genom att erbjuda kunderna att via sin webbplats beställa vin från internetvinhandeln Winefinder. Det rapporterar Breakit.se. Vinet levereras sedan hem till dörren tillsammans med den mat man eventuellt beställt.

Fenomenet med butiker som levererar alkohol är inte nytt. Redan tidigare har Winefinders kunder kunnat hämta sitt vin i City gross butiker. Även andra livsmedelsbutiker har haft utlämning av alkohol, men Mathem kör också hem vinet.

Upplägget är anpassat för den lagändring som en utredning om distanshandel föreslagit. Syftet med lagändringen är att komma åt distansförsäljning medan distansköp även i fortsättningen ska vara möjligt. Här har fokus flyttats från att sälja till att köpa. Mathem säljer inte vinet, de bara förmedlar kontakten och kör hem vinet. Kanske kan upplägget falla på att transportören vara oberoende i förhållande till säljaren, om den nya lagen blir verklighet, men vad som menas med oberoende är oklart.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero är kritisk.

— Att Winefinder och Mathem.se samarbetar för att kringgå svensk alkoholpolitik ser vi som djupt allvarligt. Vi har visat på problemen i dagens lagstiftning i snart ett decennium men både nuvarande och tidigare regeringar har allt för länge ignorerat utvecklingen. Gabriel Wikström behöver visa att han värnar Systembolagets monopol, säger Johnny Mostacero i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången som Mathem utmanar alkoholmonopolet. Sedan tidigare säljer de alkohol i fryst form, som isglass, vilket inte räknas som dryck.

Läs också tidigare artiklar i Accent om utredningens förslag och om Systembolagets försök att stoppa City gross alkoholeveranser.

Mer från Accent