Internethandel

Vinhandlare får böta

Idag dömdes vinhandlaren Peder Molin till dagsböter för olovlig försäljning av alkohol. Domen är en konsekvens av otydlig lagstiftning anser IOGT-NTO.

– Det måste vara lätt att göra rätt. Peder Molin har kommit i kläm för att föregående regering inte tog chansen att införa förbud mot kommersiell förmedling av alkohol, säger Linda Engström, chef för kommunikation och påverkan på IOGT-NTO.

Peder Molins företag Handlavin.se var bland de tio som polisanmäldes hösten 2011 av IOGT-NTO för olovlig handel med alkohol. Medan de utlandsregistrerade bolagen klarar sig undan, döms Peder Molins bolag till 100 000 kronor i företagsböter och Peder Molin själv till villkorlig dom och 50 dagsböter.

En annan skillnad är att Peder Molin själv transporterat varorna till Sverige, medan de andra anlitat en extern transportör. Ur kundens perspektiv är skillnaden liten.

Peder Molin hävdar i sitt försvar att flera instanser som till exempel Skatteverket, inte haft något att invända mot hans verksamhet.

– Peder Molin verkar ha handlat utan uppsåt. Han har trott att han har ägnat sig åt laglig verksamhet. I en rättsstat ska det inte gå att göra olika tolkningar av lagen. Det måste vara enkelt för individen att få reda på vad som gäller. Lagen måste därför uppdateras, säger Linda Engström.

I ett pressmeddelande uppmanar nu IOGT-NTO Gabriel Wikström att uppdatera lagstiftningen och tydliggöra att näthandel med alkohol aldrig är förenligt med Systembolagets monopol.

– Rosengrendomen öppnade upp för privatimport, inte kommersiella aktörer. Det tydliga förbud mot kommersiell förmedling som alkoholutredningen föreslog 2009 skulle förebygga misstolkningar och göra det både tydligare och mer rättssäkert för alla inblandade, säger Linda Engström i pressmeddelandet.

Mer från Accent