Distanshandel med alkohol

Systembolaget hotar stämma Winefinder

Onlinevin-företaget Winefinder kommer få försvara sin verksamhet i Patent- och marknadsdomstolen. Systembolaget anser att det Winefinder gör är olagligt.

Det senaste decenniet har Systembolagets alkoholmonopol utmanats av internetleverantörer som marknadsför och säljer sina produkter till svenska kunder via nätet. Nu har Systembolaget lämnat i ett brev varnat Winefinder, ett företag som sålt vin på internet under flera år, att de kommer att stämma företaget ifall de inte upphör med sin marknadsförning..

Lennart Agén, presschef på Systembolaget säger att det är tre saker som gör att man nu överväger att stämma företaget.
– Först är det EU-domstolens beslut om det estländska företaget Alkotaxi som sålde alkohol i Finland. Sedan kom också en dom i finska högsta domstolen för ett år sedan gällande Alkotaxi, och vi tycker att situationen liknar den med Winefinder. Sedan handlar det om att Winefinder nu även har växlat upp sin verksamhet och utökar sitt sortiment genom att sälja öl.

Reglerna kring försäljning av alkohol via internet har varit komplicerade. Om alkoholen kommer från utlandet och levereras av en tredje part har verksamheten kunnat ta sig igenom lagens kryphål.
Så vad är det Winefinder gör som Systembolaget anser vara kriminellt?
– Det är ju till att börja med den aggressiva marknadsföringen, med allt från extrapriser, till reor och premier för att ragga nya kunder. Sedan är det uppenbart att Winefinder är ett svenskt företag med säte i Helsingborg, de tar betalt i kronor och agerar på svenska marknaden där det ska råda monopol, säger Lennart Agén.

Genom stämningen hoppas Systembolaget att man ska få fram ett beslut vad som egentligen gäller i frågan om onlinehandeln med alkohol.
– Vi är övertygade om att vi kommer att gå segrande ur det här. Det finns politiska beslut på att det är Systembolaget som ska ha ensamrätt på försäljning av alkohol i Sverige, säger Lennart Agén.

Mer om onlinehandel kan du höra i avsnitt 10 av Accentpodden.

Accent har sökt Winefinder för en kommentar men de har inte återkommit.

Mer från Accent