”James Bond är alkoholist och troligen impotent”

Mellan 65 och 92 drinkar per vecka. Så mycket dricker James Bond enligt två brittiska läkare som har tittat närmare på frågan.

Patrick Davies, läkare från Nottingham, läste tillsammans med en kollega tolv av Ian Flemings romaner om agenten med rätt att döda. De noterade noga Bonds alkoholkonsumtion och kom fram till att han ligger en bra bit över den rekommenderade maxgränsen för män.

”Vi har kommit fram till att James Bonds alkoholkonsumtion, under hans olika uppdrag för hennes majestäts underrättelsetjänst, ligger i snitt på mellan 65 och 92 standardenheter i veckan”, säger forskarna till The Guardian.

(En standardenhet alkohol i Storbritannien är 25 ml sprit eller 75 ml vin.)

Läkarna har funnit ett antal tillfällen i både böckerna och filmerna då Bond kört berusad.

”I Casino Royale dricker han över 39 enheter innan han hamnar i en biljakt i hög hastighet, tappar kontrollen och hamnar på sjukhus i två veckor. Vi hoppas att han lärde sig en läxa.”

Sett över hela hans karriär verkar Bonds alkoholkonsumtion ha minskat något i mitten men ökat igen på senare år. Forskarna menar att han vid det här laget med stor sannolikhet drabbats av effekter som leverskador och impotens. Och mer:

”We conclude that James Bond was unlikely to be able to stir his drinks, even if he would have wanted to, because of likely alcohol-induced tremor.”

Till saken hör att skaparna av Bond-filmerna sedan länge samarbetar med alkoholföretag som Bollinger. I och med senaste filmen inledde man också ett omfattande samarbete (inklusive produktplacering i filmen) med Heineken.

Mer från Accent