Det finns flera drogpolitiska frågor som kan komma att påverkas av vilka som tar plats i parlamentet under den kommande mandatperioden. Här är de svenska partiernas åsikter inför valet.
Bör EU införa varningsetiketter på alkoholförpackningar?
Frågan om märkning av alkoholprodukter och varningsetiketter har pågått länge. På vissa platser där etiketter införts har man sett att det gett en avskräckande effekt. Samtidigt lobbar alkoholindustrin för att märkningen inte ska skada deras försäljning och förespråkar mer fokus på individens ansvar att dricka måttfullt än information om exempelvis alkoholens skadeverkningar på hälsan.
Partierna till vänster, V, S och MP, ställer sig alla bakom påståendet att EU borde införa varningsetiketter i hela unionen. Både MP och S refererar till att man tidigare varit drivande i den här frågan. V skriver att de vill se etiketter om hälsoeffekter på alkoholprodukter som liknar de på tobaksprodukter.
Även L ställer sig bakom varningsetiketter och vill främst se bättre information på alkoholprodukter och uppmaningar till måttligt och ansvarsfullt drickande. C vill inte ha varningsetiketter.
– Däremot skulle man kunna se över riktlinjer för innehålls- och ursprungsmärkning, skriver partiet i sitt svar till Accent.
KD och SD svarar att de tycker att det borde vara upp till varje medlemsland att besluta om märkning. M säger blankt nej till varningsetiketter.
Ska medicinsk cannabis tillåtas inom EU?
I februari öppnade EU-kommissionen för att ta upp en diskussion om medicinsk cannabis. Detta efter en kampanj för liberalare hållning till cannabis. Cannabisaktivisterna hoppas nu kunna samla en miljon namnunderskrifter och därmed få status som EU-medborgarinitiativ, vilket innebär att frågan skulle lyftas av kommissionen.
C och V skriver att de vill att samma medicinska kriterier som gäller för andra läkemedel även ska gälla medicinsk cannabis. V påpekar också att de inte vill att några droger som idag är illegala ska legaliseras. Även SD tycker att frågan bör avgöras av medicinsk kompetens och att det bör vara upp till varje land att besluta om vilka substanser som ska vara lagliga och inte. M anser att det är upp till den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att avgöra.
S och MP är mer kategoriskt emot att cannabis skulle ses som medicin bortom de godkända preparat som redan finns idag.
– Preparat som är baserade på olja från cannabis och som används medicinskt helt legalt i Sverige idag har jag inga synpunkter på – men att tillexempel skriva ut cannabis för att röka det, vilket sker i en del andra länder, är inte en fråga jag driver, skriver MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke till Accent.
L svarar att de inte arbetar för att medicinsk cannabis ska tillåtas och att de fortsatt vill att all hantering av narkotika som inte är medicinsk, ska vara olaglig.
KD ger ett tydligt ja på frågan om ifall medicinsk cannabis ska tillåtas. Däremot så skriver de att de följer utvecklingen kring legaliseringen i Tyskland noga och motsätter sig spridning av icke-medicinsk cannabis och annan narkotika inom EU.
Är alkohol en närings- eller folkhälsofråga?
Inom EU-ses ofta alkoholfrågor som kopplade till jordbruk och näringsliv snarare än till folkhälsa. Det påverkar diskursen kring alkohol och vilka förslag som får gehör inom unionen. Folkhälsoperspektivet förs främst fram av de nordiska länderna som också har alkoholmonopol.
L och KD svarar att alkoholfrågorna hör hemma i båda kategorierna även om man har en tonvikt på folkhälsa. L skriver att alkoholen främst är en folkhälsofråga men att man samtidigt ska ta hänsyn till näringslivet och inte göra livet onödigt svårt för vuxna människor som vill dricka alkohol. Även M, SD och C anser att alkohol hör hemma i båda kategorierna, det är politikens uppgift att hitta rätt balans, skriver C.
– Moderaterna vill tillåta gårdsförsäljning i Sverige, inte minst för att det vore viktigt för besöksnäringen. På så sätt är det till del en näringslivsfråga. När det handlar om att minska skadlig alkoholkonsumtion är det så klart en folkhälsofråga, skriver M.
S svarar att folkhälsan alltid ska sättas främst i alkoholpolitiken.
– Alkohol är inte vilken produkt som helst, därför har vi också det svenska alkoholmonopolet, skriver Heléne Fritzon (S).
Även V ser frågan som rotad i folkhälsoperspektivet och lägger till att alkohollobbyns inflytande på politiken i Bryssel såväl som i Sverige innebär ett kunskapsproblem och ett hot mot demokratin.
Vilka är de viktigaste frågorna att lyfta för att stärka folkhälsan inom EU?
För att få en bättre bild av partiernas prioriteringar på folkhälsoområdet ställde vi avslutningsvis denna öppna fråga.
S svarar att man på alkoholområdet vill verka för att bevara det svenska alkoholmonopolet och förhindra gårdsförsäljning. De vill också skärpa reglerna för näthandel med alkohol. Som övriga punkter nämner de tillgång till läkemedel och att skydda mot hormonstörande och cancerframkallande kemikalier.
Även L nämner alkoholpolitiken, och specifikt insatser mot smuggelligor, som ett prioriterat område.
– Detta gäller även smuggling av narkotika som är tätt kopplat med gängbrottsligheten i Sverige, skriver L.
V svarar att de prioriterar tillgång till läkemedel och obligatoriska märkningar av livsmedel. På sikt vill V också se ett fossilfritt EU vilket de menar skulle leda till minskade luftföroreningar.
MP svarar att man vill se förebyggande insatser mot sjukdomar och ger antibiotikaresistens, cancerforskning, märkning av livsmedel och vaccinationer som några exempel.
KD nämner samarbeten kring vaccin, reglering av tobak och antibiotikaresistens. C vill prioritera samarbete för att motverka skadeverkningarna av tobak och nikotin och SD svarar att man vill prioritera hälsosamma levnadsvanor, farliga miljögifter och alternativa produkter för skadlig tobaksrökning. Även M svarar att man vill verka för alternativa nikotinprodukter och exempelvis se till att vitt snus inte förbjuds. M nämner också EU:s cancerplan och potentialen i samarbeten inom unionen, men man vill inte att EU ska få inflytande över svensk sjukvård.