Patienter som använder sig av medicinsk cannabis drabbas lika ofta av negativa effekter som de som använder drogen i russyfte. Det visar en ny metastudie.
Tidigare studier har visat på att runt 22 procent av de som använder cannabis i russyfte utvecklar vad som på engelska kallas Cannabis use disorder (CUD), vilket innebär att användaren har svårigheter att sluta använda cannabis även fast bruket orsakar problem. CUD bedöms enligt klassifikationssystemet DSM-5 utrifrån ett flertal kriterier, bland annat ifall man tenderar att använda mer cannabis än man tänkt, ifall man drabbas av utsättningssymtom när man slutar och ifall man byggt upp en tolerans mot cannabis.
En ny metastudie tyder på att en fjärdedel av patienter som använt medicinsk cannabis under det senaste året har eller har haft CUD enligt DSM-5:s kriterier. Främst handlade det om utsättningssymtom och att man byggde upp en tolerans.
Att använda cannabis mot depression eller kronisk smärta kopplades till en större risk att utveckla symtom på CUD. Unga patienter, framförallt män, löpte också större risk.
Beroendeläkaren Timmen L. Cermak skriver om den nya metastudien i Psychology today och menar att det är en rimlig slutsats att hjärnan reagerar lika på att exponeras för cannabis oavsett om syftet är rus eller medicinskt.
– Oavsett hur cannabisindustrin försöker marknadsföra det så är cannabis fortfarande cannabis, skriver han.
Han skriver att det på den kaliforniska marknaden idag inte existerar cannabisvarianter som odlas specifikt för medicinska syften. Den åtskillnaden görs i försäljningsledet.
Cermak resonerar vidare att den som använder medicinsk cannabis mot smärta eller depression mycket väl kan tänkas använda mer regelbundet än den som använder cannabis för rusets skull, eftersom symtomen kräver kontinuerlig medicinering.
– Medicinsk cannabis borde därför märkas på samma sätt som krävs av andra läkemedel för att varna för bieffekter och risken för CUD, skriver han.