Demens

Alkohol större risk än ärftlighet för tidig demens

Den som dricker mycket i tonåren riskerar att drabbas av tidig demens. Alkohol är till och med en större riskfaktor än ärftlighet.

Svenska forskare har gått igenom resultaten av de så kallade värnpliktsundersökningarna mellan 1969 – 79. I undersökningen får alla mönstrande ungdomar bland annat fylla i en enkät om sina alkoholvanor.

När forskarna undersökte vad som hänt med ungdomarna 37 år senare visade det sig att de som rapporterade att de drack mycket alkohol vid mönstringstillfället var överrepresenterade bland dem som drabbas av alkoholförgiftning senare i livet och får demens före 60 års ålder. Det rapporterade SVT:s Rapport i går.

– Det som utan tvekan förvånar mig mest är väl att om man har råkat ut för en alkoholförgiftning, eller druckit så mycket alkohol att man behövde sjukhusvård, så ökade risken för tidig demens fem gånger i den här gruppen, säger Peter Nordström, professor i geriatrik, som lett studien.

Att alkohol medför så stor risk för tidig demens har man inte känt till tidigare. Hittills har man ansett att ärftliga faktorer har störst betydelse, men den nya studien visar att ärftlighet kommer först på femte plats bland de nio olika riskfaktorer som forskarna identifierade.

Då de flesta riskfaktorerna är sådan som går att påverka anser forskarna att deras resultat ger gott hopp för att fler fall av tidig demens ska kunna förebyggas.

Studien är publicerad i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.

Mer från Accent