Narkotikautredningen

SKR: Det krävs innan beroendevården kan reformeras

Det finns sedan tidigare förslag om att reformera beroendevården som borde genomföras, menar SKR.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, tycker att narkotikautredningen Vi kan bättre! Innehåller många bra förslag. Men den reformation av beroendevården som utredningen föreslår kan inte genomföras än. Först måste man driva igenom förslagen från en annan utredning, skriver SKR i ett pressmeddelande.

SKR syftar på samsjuklighetsutredningen Från delar till helhet som presenterades 2021.

– Tillsammans skulle utredningarna innebära positiva förändringar både för vården av de med beroende, och för de tidiga förebyggande insatserna. Men man måste börja i rätt ände – med samsjuklighethetsutredningens reformförslag, säger Tobias Smedberg, ordförande i SKR:s beredning för primärvård och äldreomsorg.

Utredningen pekar på flera brister i beroendevården, något som SKR menar har att göra med otydlighet i ansvarsfördelningen. Detta togs också upp av samsjuklighetsutredningen som föreslog att all behandling av skadligt bruk och beroende skulle vara regionernas ansvar.

– Vi delar utredningens problembild och många av förslagen, men innan de kan genomföras måste de förändringar som vi länge efterlyst inom beroendevården komma till stånd. Det är en grundförutsättning för att narkotikautredningens förslag ska kunna genomföras och ge resultat, säger Tobias Smedberg.

I övrigt ställer sig SKR positiva till flera av utredningens förslag, till exempel förebyggande insatser riktade mot barn och unga. SKR välkomnar också den utökning av sprutbytesprogram som utredningen föreslår. Men när det gäller förslaget om att sprutor skulle kunna köpas på apotek är man mer försiktig och oroas över att en viktig kontaktpunkt med sjukvården i så fall skulle kunna gå förlorad.

Mer från Accent