Vilken ton värvar bäst?

I dag besökte jag Kungliga biblioteket i Stockholm och kollade igenom lite material om IOGT-NTO och UNF från 70- och 80-talet. Det är spännande att läsa av tidsandan genom de distriktstidningar, broschyrer och annat som togs fram då.

Värvningsuppmaning från distriktstidningen Bladhögen 1977. Foto: Accent
Ur Bladhögen 1977.

Själv föll jag för den tydliga uppmaningen i en illustration som publicerades i distriktstidningen Bladhögen, som beskrivs som ett ”kontaktorgan för Östergötlands distrikt av IOGT-NTO, UNF, IOGT-NTO:s Juniorförbund och NSF”.

I nr 1/1977 finns en härlig värvningstalong med rubriken ”Säg oss vem du umgås med …”. Uppmaningen och illustrationen är tydlig: det är upp till dig om fler medlemmar ska gå med i IOGT-NTO-rörelsen.

”Vi har alla runt omkring oss familjemedlemmar, släktingar, andra vänner & bekanta som ännu inte är medlemmar inom IOGT-NTO, UNF och NSF. Ett bra sätt är att DU värvar de DU umgås med till IOGT-NTO, UNF och NSF.”

Samt:

”Gör slag i saken och då kan Du använda nedanstående värvarblankett”.

En tydlig textton och ett rakt tilltal som kanske inte hade fungerat i dag, men som troligen gick hem i slutet av 70-talet. Insikten och tanken är dock fortfarande aktuell – den rörelse som man är stolt över bjuder man in till, och den rörelsen växer.

Har du fler exempel på roliga eller oväntade värvningsinsatser inom IOGT-NTO-rörelsen? Tipsa oss på Accent! Mejla till accent@iogt.se eller direkt till någon av oss på redaktionen.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer