Alkoholreklam på gymmet

”Ta i lite extra nu, så kan ni ta ett glas till ikväll!”. Hörde jag rätt? Ja, visst gjorde jag det. Instruktören ler uppmuntrande när hon peppar oss att öka trycket sista varvet innan passet avslutas och fredagskvällen väntar. Det känns minst sagt märkligt. Vi är på ett gym, vi är här för att ta hand om våra kroppar och vårt välbefinnande, för att träna tillsammans och må bättre. För min del rimmar det illa med alkohol som belöning. Jag känner mig olustig till mods och på vägen ut bestämmer jag mig för att ta upp frågan med receptionspersonalen.

Kanske hade jag låtit det anstå om det varit enda gången något liknande hänt. Tänkt att det var ett obetänksamt olycksfall i arbetet. Ett individuellt utslag av dåligt omdöme. Ett undantag helt enkelt. Men tyvärr, det är fjärde gången det händer. Och det är fyra olika instruktörer, av olika kön och i olika åldrar, som valt att framhålla alkohol som ett skäl att springa lite fortare eller lyfta lite tyngre. Eller som valt musik med drogförhärligande texter. Det gör att jag har svårt att se det som tillfälligheter. I stället börjar jag fundera över kulturen på arbetsplatsen, vad tar sig egentligen alkoholnormen för uttryck?

Jag berättar om det jag precis varit med om för receptionisten och frågar om gymmet, som har ett antal anläggningar runtom i landet, har någon alkoholpolicy. Till svar får jag höra att det har man, men att min upplevelse och önskan om att slippa alkoholreklam på gymmet, inte är något som är aktuellt att ta upp på något möte. Det är bättre att säga till den enskilde instruktören. Receptionisten verkar inte speciellt intresserad av vad jag har att säga, ställer inga frågor, börjar flacka med blicken och signalerar tydligt att saken för hennes del är utagerad. Jag känner mig som en ovälkommen och besvärlig typ. Om jag säger så här: Det var inte det bemötande jag förväntat mig.

Vad jag hade velat höra är följande: ”Tack för att du berättar detta. Vi vill att du ska trivas och känna dig bekväm som medlem hos oss, och dessutom har vi en levande alkohol- och drogpolicy som vi är beredda att jobba med så att den verkligen efterlevs. Jag kommer omgående att ta upp det här med vår ledning och våra instruktörer, för vi har uppenbarligen en del jobb kvar att göra. Vill du veta vad som händer så återkopplar jag gärna till dig.”

Nu funderar jag i stället på om jag tränar på rätt ställe.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer