Ungas drickande

WHO: Krafttag behövs mot ungas drogvanor

Ungas drogvanor i Europa, Centralasien och Kanada har kartlagts i en ny studie.

I en stor sammanställning av ungas drogvanor i Europa, Centralasien och Kanada kan man se att mer än hälften av de tillfrågade 15-åringarna, 57 procent, någon gång druckit alkohol. I Sverige svarade 58 procent av tillfrågade flickor i 15 årsåldern och 44 procent av pojkar att de testat alkohol.

37 procent svarade att de druckit alkohol de senaste 30 dagarna. Sverige hamnar lite under snittet, 34 procent av flickorna och 23 procent av pojkarna svarar att de druckit alkohol den senaste månaden. Danmark hamnar däremot i toppen av listan, där 69 procent av flickorna och 68 procent av pojkarna i 15-årsåldern druckit under de senaste 30 dagarna.

Alkohol är med god marginal den vanligaste substansen bland unga i studien. 9 procent av de tillfrågade i studien svarade att de hade varit kraftigt berusade minst två gånger i livet. Här syns en tydlig skillnad mellan åldersgrupperna. Bland 13-åringarna har 5 procent druckit sig berusade minst två gånger, medan samma siffra bland 15-åringarna är 20 procent. Även andelen som druckit alkohol de senaste 30 dagarna ökar med åldern, från 5 procent bland 13-åringarna till 15 procent bland 15-åringarna.

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att det behövs kraftiga insatser för att minska berusningsdrickandet bland unga och anser att studiens resultat visar hur normaliserad alkoholen är. För att motverka alkoholens skadeverkningar rekommenderar WHO höjda skatter, begränsad tillgänglighet (genom exempelvis åldersgränser, snävare öppettider och färre försäljningsställen) och reklamförbud, även i form av sponsring i konventionella kanaler och på sociala medier.

Andelen som någon gång använt cannabis minskar något i jämförelse med den senaste undersökningen, som genomfördes 2018. Då hade 14 procent någon gång använt cannabis, denna gång var samma siffra 12 procent. 6 procent av 15-åringarna uppger att de använt cannabis de senaste 30 dagarna. I Kanada, som legaliserat cannabis, är samma siffra 15 procent bland flickor och 13 bland pojkar. I Sverige är det 2 procent av de 15-åriga flickorna och 8 procent av pojkarna som använt cannabis de senaste 30 dagarna. Kanada toppar också listan över länder där störst andel av 15-åringarna någonsin använt cannabis, 25 procent av flickorna och 21 procent av pojkarna. I Sverige är samma siffror 7 procent av flickorna och 13 procent av pojkarna.

Även här ser WHO ett behov av insatser för att skydda unga från cannabisbruk eftersom cannabisanvädning i unga år riskerar att leda till beroende och missbruk senare i livet.

I studien kan man också se att skillnaderna mellan pojkar och flickor minskar. Tidigare har pojkar varit mer troliga att använda alkohol och andra droger, men i den här undersökningen ligger 15-åriga flickor i många fall på samma nivå som pojkarna.

Mer från Accent