
De senaste åren har det blivit allt lättare att hålla koll på sitt drickande med hjälp av appar på sin telefon. Men det finns än så länge inte särskilt mycket empiriska bevis för hur effektiva appar är för att hjälpa någon att dricka mindre alkohol. En grupp forskare från Karolinska institutet ville därför undersöka två olika sätt att använda sig av appar för att behandla personer med alkoholproblematik.
Studien samlade 162 personer som hade ett alkoholberoende men som i övrigt inte rapporterade några sociala eller psykologiska problem. Försökspersonerna delades in i tre grupper där den första gruppen bara fick sedvanlig beroendebehandling. Behandlingen kunde bestå av ett antal motiverande samtal eller KBT-terapi, deltagarna kunde också få medicinsk hjälp med sitt beroende.
Den andra gruppen fick utöver behandlingen hålla koll på sitt drickande med appen Glasklart i tolv veckor. Den tredje gruppen fick förutom behandling använda sig av utandningsprover i en promillemätare för att dokumentera sitt drickande i en app. Dessa deltagare fick påminnelse om att lämna utandningsprov tre gånger om dagen och kunde sedan se hur många standardglas appen uppskattade att de druckit.
Ett halvår efter att studien startat tittade forskarna på hur många dagar den senaste månaden deltagarna hade haft ett stort intag av alkohol, mer än fyra standardglas och jämförde detta med hur mycket de drack innan behandlingen startade. Alla deltagare hade lyckats minska sitt drickande med de som fått mäta sin promillehalt hade druckit 25 procent mindre än de som bara fått behandling. Den gruppen snittade på sex dagar med intensivt drickande den senaste månaden. Studien kunde inte se någon större skillnad mellan de som bara fått behandling och de som också fått logga sitt drickande i Glasklart, de låg båda på mellan åtta och nio dagar med hög alkoholkonsumtion.
Enligt forskarna väckte båda apparna deltagarnas intresse. Många har sagt att de fick upp ögonen för hur mycket de drack. Men då effekten för de som använt Glasklart avtog så fort de slutat använda appen fortsatte konsumtionen minska i gruppen som använde sig av promillemätare. Utandningsproven verkar ha haft fördelen att deltagarna inte själva behövde bedöma sin alkoholkonsumtion. Många tror att ett standardglas alkohol är större än vad det egentligen är och med promillemätaren kunde deltagarna hålla koll på sitt drickande i realtid.
Forskarna uppger att antalet deltagare i studien är mindre än vad de från början hade siktat på och hoppas att man i framtiden ska kunna göra större studier om apparnas effektivitet.