Nykterhetsrörelsen har ägnat lite engagemang åt narkotikapolitik de senaste åren. Nu ska det bli ändring på det. Tillsammans utformar man nu en gemensam strategi.
I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet kräver, vanligtvis oeniga, narkotikadebattörer tillgång till Naloxon för den som riskerar att bli vittne till överdos. För Margareta Nyström på Föräldraföreningen mot narkotika var det självklart att skriva under.
I USA släpps cannabis fritt i allt fler stater och även i Sverige höjs röster för en liberalare narkotikapolitik. FN:s generalförsamlings möte om narkotika i våras visade dock att en stor majoritet av världens länder är motståndare till legalisering. Accent reder ut vad de olika begreppen i debatten betyder.
Inga mål för totalkonsumtionen, inget specifikt mål för barn, inget stopp för alkoholglass eller annan marknadsföring. Regeringens ANDT-strategi debatterades i torsdags och kommer sannolikt gå igenom trots en hel del kritik.
”Viktigast är att FN:s narkotikakonventioner behålls.” Det säger Pierre Andersson, IOGT-NTO, som ska vara med och försvara den restriktiva narkotikapolitiken vid FN-möte i New York.
På World Federation Against Drugs, WFAD, kongress i Wien invaldes UNF som en av 60 nya medlemsorganisationer. För UNF:s del har den kommande UNGASS-processen varit avgörande för beslutet att engagera sig mer i narkotikafrågan.
”Regeringens försIag till ANDT-strategi är ett stort misslyckande”, skriver IOGT-NTO i ett pressmeddelande. Även Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har lämnat synpunkter.
I veckan certifierades tre krogar i Östersund för sina åtaganden i kampen mot narkotika. Bakom certifieringen står det nationella nätverket Krogar mot knark.
En stor grupp italienska politiker föreslår att cannabis legaliseras. Gruppen Abele, en av de största i Italien som jobbar med missbrukare, säger att deras budskap är att cannabis är skadligt, men är trots det positiva till förslaget.