UNF

UNF ökar sitt engagemang i narkotikafrågan

På World Federation Against Drugs, WFAD, kongress i Wien invaldes UNF som en av 60 nya medlemsorganisationer. För UNF:s del har den kommande UNGASS-processen varit avgörande för beslutet att engagera sig mer i narkotikafrågan.

När World Federation Against Drugs höll sin kongress i Wien utökades nätverket med 60 medlemsorganisationer. Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är en av dem.

– För vår del har Ungass-processen varit avgörande för beslutet att gå med. Vi uppfattar att det är en process som påverkar den svenska narkotikadebatten och som eventuellt kan få konsekvenser för den svenska lagstiftningen framöver, säger Eric Tegnander, ordförande i UNF, till Accent.

Han ser fram emot att representera UNF vid FN:s generalförsamlings särskilda session om världens narkotikaproblem, UNGASS, som arrangeras 19–21 april i New York.

– Det är positivt med debatt om  narkotikafrågor och dödlighet. Utmaningen ligger i att få till en konstruktiv debatt och undvika pajkastning mellan extremliberaler och dem som är extremt restriktiva. Den liberala sidan har en tendens att klumpa ihop Sverige med extrema länder som till exempel Ryssland. Det skrämmer mig.

Eric Tegnander önskar att båda sidor tar sig mer tid att lyssna på varandra.

– Det finns faktiskt nyanser på båda sidor. Även på  ”motståndarsidan”, finns det ju de som bara vill att vi satsar mer på skadebegränsande åtgärder. Det är inte så att alla vill släppa allt fritt, säger han.

Han vill att UNF tar större plats i narkotikadebatten.

– Men det är ingen enkel debatt. Ska vi ta större plats måste det vara i ett konstruktivt sammanhang och inte bara befästa låsningar, som jag ofta tycker att det blir när diskussionen handlar om nykterhet kontra solidaritet, säger han.

Eric Tegnander hoppas på en mer nyanserad debatt.

– Vi är inte emot sprututbyte eller andra skadebegränsande åtgärder, men det får inte vara enda åtgärden utan ska kopplas till något mer. Och det långsiktiga målet ska vara nykterhet, säger han.

Mer från Accent