Sri Lanka

WHO: ”Att nå ut till gräsrötterna är en utmaning”

IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartner på Sri Lanka spelar en stor roll i att sprida information om alkoholens risker.

WHO:s högkvarter i Sri Lankas huvudstad Colombo är konstruerat av fraktkontainrar och noga övervakat med beväpnade vakter vid grinden. Dushan Sameera Hewage är en av dem som arbetar med hälsofrämjande arbete i Sri Lanka för FN-organets räkning och samarbetar en hel del med IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartner Adic.

– Vi vill nå ut med hälsoinformation till gräsrotsnivå och är beroende av samarbetspartners inom civilsamhället. Där är Adic en av våra främsta partners.

Han menar att Adic har det nätverk som behövs för att nå ut, inte minst till unga, de som bor på landsbygden eller arbetar på teplantagen i bergen.

– Det är en utmaning att nå ut till unga på ett språk som de förstår. WHO kan formulera tekniska rapporter men att få den kunskapen att nå unga är svårare. Där spelar Adics ungdomsorganisation YAN (Youth Action Network) en stor roll, säger Suveendran Thirupathy, nationell chef på WHO Sri Lanka.

Suveendran Thirupathy säger att det, innan alkohollagen trädde i kraft 2006, fanns många aktivister som engagerade sig i alkoholfrågan, men att man sedan överlåtit frågan till myndigheten NATA.

– Men industrin har hittat på nya sätt att ta sig runt lagen, därför behöver vi utbilda människor att se igenom deras taktik. Det gäller såväl unga som läkare.

Men alkohollagen behöver också uppdateras.

– Tilläggen i alkohollagen är det vi tittar allra mest på just nu. Det finns många myter som cirkulerar om alkoholkonsumtionen och vi har inte all data vi skulle behöva, säger Dushan Sameera Hewage.

Under den tidigare regeringen var det svårt att få igenom nya tillägg till Sri Lankas alkohollag. WHO hoppas nu att den nya regeringen ska vara mer öppen för att täppa till de hål som finns i lagen.

Alkoholindustrin hävdar att konsumtionen av illegalt producerad alkohol ökar i Sri Lanka och använder det som ett argument för att göra laglig alkohol billigare genom lägre skatter.

– Ja, det sker en ökning i alkoholkonsumtionen, men inte i den proportion som alkoholindustrin påstår.

WHO Europa har gått ut hårt under de senaste åren med budskapet att det inte finns någon mängd alkohol som är säker att konsumera, all alkoholkonsumtion innebär en hälsorisk. Men WHO South East Asia har ännu inte tagit in liknande formuleringar i sina styrdokument.

– Från Sri Lanka-kontorets håll jobbar vi för att få in de formuleringarna, säger Dushan Sameera Hewage.

Den tidigare regeringen tittade även på att göra det lagligt att berusa sig med cannabis. Att använda cannabis i medicinskt syfte är redan tillåtet på Sri Lanka.

– Det är framför allt tobaksindustrin som ser cannabis som en möjlig väg framåt, säger Suveendran Thirupathy.

– Det är för tidigt att säga vad som kommer hända med den nya regeringen, det verkar lovande men man vet aldrig vad som är på riktigt och vad som är en mask, säger Dushan Sameera Hewage.

Vad är det viktigaste som Sri Lanka behöver göra i nuläget för att skydda sin befolkning från alkoholskador?

– Användarna måste bli mer medvetna om hur alkoholen skadar individen och samhället. Och alkoholindustrins strategier för att locka nya grupper att börja dricka måste upp i ljuset, säger Dushan Sameera Hewage.

Han återkommer till att civilsamhället behövs för detta.

– WHO kan jobba uppifrån och ner, men man behöver jobba nedifrån också för att nå ut till folk.

Suveendran Thirupathy säger att det finns många luckor i Sri Lankas system för import av alkohol som behöver täppas till.

– Och vi behöver höja skatterna, inte minst för att ge landet mer inkomster.

Mer från Accent