Sri Lanka

Sri Lanka: Kvinnor begränsas av andras drickande

Genom att organisera sig och bli mer självförsörjande kan kvinnor få mer makt över sina liv.

Vad är det svåraste med att vara kvinna i Sri Lanka?

Kvinnorna från WDF i Hambantota- och Monaragaladisktrikten tittar på varandra och flera ler åt frågan. De flesta är klädda i en mörkröd sari virad runt kroppen. Men Irene Galappaththi som sitter i mitten av gruppen är klädd helt i vitt.
 
– Det är många saker. Men jag är glad över att vara kvinna.
 
Men sen är det frågan med männens drickande. I Sri Lanka dricker bara några procent av alla vuxna kvinnor, men männen dricker desto mer.
 
– Det skapar ekonomiska problem, de blir våldsamma och gör barnen ledsna, säger P. M. Chandima.

P. M. Chandima. Foto: Jens Wingren.

Kvinnor i Sri Lanka drabbas oproportionerligt av alkoholens skadliga effekter. Den slutsatsen drar Adic, IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartner på Sri Lanka, av en enkät gjord inför internationella kvinnodagen.

Mer än hälften av kvinnorna i undersökningen svarar att de upplevt problem av någon annans alkoholkonsumtion och 69 procent svarar att de känt sig obekväma på en offentlig plats på grund av alkohol.

De vanligaste problemen kvinnorna uppger att de fått av andras alkoholkonsumtion är psykisk ohälsa och att de känt sig olyckliga. 27 procent har drabbats av ekonomiska svårigheter och 12 procent har råkat ut för våld i hemmet på grund av alkohol.

Adic menar att alkoholindustrin nu riktar in sig specifikt på att marknadsföra alkohol till kvinnor i Sri Lanka för att normalisera att även kvinnor kan dricka. Alkoholreklam är förbjuden i Sri Lanka men marknadsföringen sker ändå via filmer och sociala medier. Adic vill se landsomfattande insatser som skyddar kvinnor från alkoholindustrins inflytande, till exempel genom informationskampanjer och striktare förbud mot alkoholindustrins marknadsföring.

Men Adic stöttar också kvinnonätverket WDF för att stärka kvinnors position i samhällen på den lankesiska landsbygden. Ett sätt för kvinnor att bli mer självständiga är att göra dem mer ekonomiskt beroende av sina män. Därför har WDF startat ett nätverk av 99 minibanker. Genom bankerna har man lyckats anställa mer än 500 kvinnor och organiserat mer än 85 000 medlemmar.
 
– Banksystemet gör det möjligt för kvinnor att starta små företag, som att tillexempel tillverka och sälja tvål, säger P. S. Uddika.

P. S. Uddika. Foto: Jens Wingren.

Nya medlemmar i banken går in med 500 rupees, knappt 20 kronor. Bidrar man med mer så kan man också låna mer. Lånen kan gälla allt mellan 500 och ända upp till 17 000 kronor.
 
– Det kan vara för allt möjligt, att man vill utveckla ett företag, bättra på sitt hem eller starta en odling, säger P. S. Uddika.
 
Man erbjuder även en försäkring för medicinska utgifter. Sjukvård är gratis på Sri Lanka, men om någon blir sjuk betyder det uteblivna inkomster, resor till sjukhus och medicinkostnader.
 
Bankverksamheten växer tack vare hembesök.
 
– Varje månad ska varje bank besöka minst 25 hem. Vi försöker hitta hem där mannen använder alkohol och man kämpar med fattigdom, säger P. M. Chandima.

Av den årliga avkastningen bankerna genererar är fem procent öronmärkta för insatser mot alkohol.
 
– Det kan handla om att utbilda butiksägare och se till att alkohollagstiftningen följs. säger P. S. Uddika.
 
Men att påverka attityder kring alkohol kan ta tid.
 
– Många män är ovilliga att inse problemen med alkohol. Så vi kvinnor och barn får göra vad vi kan genom att organisera oss och stärka kvinnor till självförsörjning, säger P. M. Chandima.

Mer från Accent