Sydafrika

Rapport: Allvarliga brister på vingårdar som leverar till Systembolaget

Löga löner, undermåliga bostäder och diskriminering mot den som vill organisera sig fackligt. Det är vittnesmål som kommer från sydafrikanska vingårdar.

Organisationen Swedwatch riktar skarp kritik mot arbetsförhållandena på flera sydafrikanska vingårdar som levererar produkter till Systembolaget. Rapporten Reality uncorked visar på flera brister.

Med hjälp av en samarbetsorganisation i Sydafrika, International Labour Research Information Group, ILRIG, har Swedwatch undersökt arbetsförhållandena på fyra vingårdar i området Western Cape. Druvorna från de gårdarna används i viner som går på export och sedan säljs hos Systembolaget i Sverige. De två företagen som äger gårdarna är certifierade genom Agricultural Ethical Trading Association.

I intervjuer med arbetarna på vingårdarna framkommer flera problem. I genomsnitt var arbetstiden nio timmar per dag, med en månadslön på 223 Euro, vilket inte är tillräckligt för att en arbetare ska kunna försörja en familj. Bostäderna för säsongsarbetare hade läckande tak, trasig elektronik och begränsad tillgång till vatten. Arbetare som försökt organisera sig fackligt kunde berätta att de utsatts för diskriminering. Dessutom används flera farliga kemikalier i produktionen utan ordentligt skydd för arbetarna. Till exempel används paraquat, som är förbjudet inom EU.

– Hot om våld och faktiskt våld mot mot gårdsarbetarna är alldeles för vanligt förekommande, säger Shawn Hattingh på ILRIG som varit ute och besökt vingårdarna.

På grund av risken för arbetarna att drabbas av våld känner inte Swedwatch att de kan gå ut offentligt med namnen på de ansvariga företagen. Systembolaget har dock fåt veta vilka gårdar det handlar om.

Swedwatch anser att Systembolaget har ett ansvar, dels som statligt ägt bolag och dels som en stor aktör på vinmarknaden. Systembolaget borde utnyttja sin ställning för att se till att mänskliga rättigheter och miljöhänsyn upprätthålls av deras leverantörer, skriver organisationen.

Systembolaget skriver i en kommentar på rapporten att Sydafrika är ett land med många problem och att man under lång tid arbetat för att förbättra arbetsvillkoren inom vinindustrin där. De arbetar nu med parter i leverantörskedjan för att ta fram en handlingsplan.

Produkter från leverantörer som har problem med bristande arbetsförhållanden kommer att finnas kvar i Systembolagets sortiment så länge man ser en vilja till förbättring och framsteg. Representanter från Systembolaget kommer att resa till Sydafrika i oktober för att följa upp frågan.

Mer från Accent