Vinbok

Sydafrikanskt vin under lupp

Poeten och före detta systembolagsanställde Emil Boss har skrivit en annorlunda bok om sydafrikanskt vin.

Sydafrikanska viner har gjort sig kända för att vara ett billigt alternativ. Men billiga produkter har alltid en kostsam baksida.

Boken Sydafrikanskt vin tar sitt avstamp i en resa till Sydafrika där Emil Boss besöker en vingård i egenskap av anställd på Systembolaget. Han blir snabbt intresserad av vinarbetarnas arbetsförhållanden och resorna till Sydafrika blir fler och fler.

Trots de pålitliga fraser han lärt sig upprepa när Systembolagets kunder frågar om omständigheterna bakom produkterna finner Emil Boss en industri där arbetsvillkor inte blivit nämnvärt bättre sedan apartheids dagar. Från 1600-talet löper ett band av utnyttjande fram till nutiden för att producera billiga viner.

De bristfälliga arbetsvillkoren har gett upphov till strejker och protester inom det som blivit Sydafrikas viktigaste exportjordbruk. Efterfrågan på etiskt verkar omöjlig tillgodose om de låga priserna även ska bevaras och löften om uppförandekoder framstår som ihåliga.

Emil Boss blandar sitt kunnande om vin med sitt fackliga engagemang och lyckas därmed skriva en annorlunda slags vinbok. En bok som vid en första anblick ser ut som vilken presentbok som helst men som vid närmare betraktelse berättar en historia om hur vår lågpris konsumtion i det globala nord påverkar människor på andra sidan världen.

Mer från Accent