Alkoholindustrin

Larm om dåliga arbetsvillkor på vingårdar

Missförhållanden och risk för människorättskränkningar förekommer på italienska vingårdar.

Det slår hjälporganisationen Oxfam fast i en ny rapport som presenteras idag. Organisationen varnar för tvångsarbete, låga löner, skadliga arbetsförhållanden och osäkra anställningsvillkor. Lönen kan vara så låg som 2,5 euro i timmen och räcker då inte för att täcka arbetarnas grundläggande behov. Många saknar helt skriftliga arbetskontrakt och får jobba utan skyddsutrustning.

Arbetare vittnar om att de inte vågar ta upp problem med arbetsgivaren eftersom de då riskerar att bli av med jobbet. De vågar heller inte lämna jobbet eftersom de då kan bli återbetalningsskyldiga för resan till Europa. Hälften av de nästan 100 intervjuade arbetarna är från Östeuropa eller Afrika.

Rapporten har tagits fram i samarbete med Systembolaget som nu ska lansera en ny etisk märkning på sina viner. Man kommer inte sluta att köpa in viner från Italien, trots rapportens slutsatser.

– Vi är en väldigt stor inköpare med ganska stor påverkanskraft. Vår utgångspunkt är nästan alltid att stanna kvar och försöka åtgärda problemen snarare än att sluta köpa, säger Hanna Helgesdotter, hållbarhetsansvarig på Systembolaget till TT.

Accent besökte italienska vingårdar 2017. Läs mer om vad vi fann här.

Mer från Accent