Alkoholcatering

Efter kritiken: Länsstyrelsen granskar alkohol-catering

Växjö kommun ger klartecken till restauranger för hemleverans av alkohol under coronakrisen, och fler kommuner följer nu efter. IOGT-NTO riktar skarp kritik – och beslutet i Växjö granskas av Länsstyrelsen.

Under pandemin drabbas många restauranger hårt. När ägarna till vinbaren Winenine lanserade idén om så kallad mikrocatering, sa Växjö kommun därför ja.

Det innebär att restaurangen nu får leverera vin med maten, direkt till sina gästers hem. Något som fått IOGT-NTO att reagera.

– Det strider mot alkohollagen. Man får bara servera alkohol på restauranger där man har uppsikt under tiden. Om de levererar alkohol hem till någon, bryter det mot serveringstillståndet, säger Eva-Britt Svensson, distriktsordförande IOGT-NTO Kronoberg.

Motargumentet från kommunen är att det inte handlar enbart om hemleverans, utan om catering i hemmiljö till ett slutet sällskap.

Man utgår alltså från cateringtillståndet, och enligt kommunen ligger ett ansvar på tillståndshavaren. Inte bara att leverera drycken, utan även att personal ska servera och kontrollera åldern på de som är på plats.

Kommunalrådet i Växjö, Oliver Rosengren (M), säger till Smålands-Posten att de ”vill hitta nya vägar för en modern restaurangnäring inom en omodern alkohollagstiftning”.

När Accent kontaktar Länsstyrelsen Kronoberg, som ansvarar för att kontrollera att kommunerna följer lagen, säger de att de just öppnat ett ärende för att granska beslutet om mikrocatering.

– Vi kan inte svara på om det är förenligt med alkohollagen. Det är svårt att svara på vilka förutsättningar som getts eller hur de har tänkt, därför ska vi titta vidare på det. Nu ska vi sätta oss in i ärendet, och komma till en slutsats om hur detta förhåller sig till lagstiftning, säger Carin Lamme Lindh, enhetschef samhällsutvecklingsenheten på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Har du hört talas om liknande beslut tidigare?

– Nej, inte den här typen av tillstånd. Inte så länge jag arbetat som ansvarig.

Utifrån det du vet, skulle du säga att det är tillåtet att leverera alkohol hem till människor på detta sätt?

– Det är svårt att uttala sig innan vi vet mer. Vi kommer att titta på tillståndet som getts och ställer frågor till kommunen om hur de tänkt och vad de baserat beslutet på. Det  brukar ta några veckor.

IOGT-NTO:s Eva-Britt Svensson säger att hon har blivit kontaktad av en annan kommunpolitiker i majoritetsposition, som berättade att politikerna var oense om beslutet att tillåta mikrocatering i Växjö.

Kommunen har velat stötta restauranger i coronatider, men enligt Eva-Britt Svensson är det helt fel väg att gå.

– Visst är det bra att stötta restauranger, men man ska inte bryta mot lagen för att göra det, säger hon.

Nu ser hon med oro på att om kommunen tar beslut som strider mot alkohollagstiftningen, så öppnar det för att andra ska efterhärma.

Och mycket riktigt – fler kommuner följer Växjös exempel. Även Nacka har just tagit ett beslut om att tillåta alkohol i samband med hemleverans av mat.

Till Nacka Värmdö-posten säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, att de tolkar alkohollagstiftningen flexibelt.

Restauranger som redan har cateringtillstånd, vilket 30 procent av Nackas restauranger har, måste göra en digital anmälan till kommunen om de vill leverera alkoholhaltiga drycker.

Samtidigt säger oppositionsledaren Khashayar Farmanbar (S) till tidningen att beslutet är förhastat och korkat, och konstaterar att det inte är förenligt med alkoholtillståndet.

Enligt Eva-Britt Svensson, IOGT-NTO, urholkar besluten om mikrocatering alkohollagstiftningen.

– Det är särskilt bekymmersamt just nu, när vi har en mer pressad situation under coronakrisen, och människor är mer isolerade. Det kan öka riskerna för olika typer av problem inom familjersom missbruk och våld mot kvinnor. Jag menar inte att folk missbrukar alkohol genom att dricka vin till maten, men besluten urholkar den lagstiftning vi har.

Mer från Accent