Covid 19

Världen: Alkoholförbud och bunkring

Under coronavirusets utbrott sitter allt fler människor isolerade runtom i världen. Risken ökar för problem kopplade till alkohol och andra droger.

Världshälsoorganisationen, WHO, går nu ut och uppmanar människor att undvika alkohol och tobak.

I Sverige har Systembolaget ökat försäljningen av alkohol sedan coronavirusets utbrott. ”I coronatider bör du tänka dig för mer än vanligt hur mycket du dricker”, säger Sven Andréasson, professor på Karolinska institutet och beroendeforskare, i en intervju i svenska Aftonbladet.

I Sydafrika uppmanar regeringen medborgarna att hålla sig nyktra under den tre veckor långa nedstängning av samhällsfunktioner som beordrats sedan i onsdags kväll. Ingen alkohol kommer att finnas till försäljning och alkohol får inte heller transporteras. Dock får alkohol drickas i hemmet, därav regeringens vädjan: ”Please stay sober.”

Minister Bheki Cele sade vid en presskonferens att minskningen av olyckor och överfall som förväntas bli en följd av att alkoholförsäljning förbjuds ska ge sjukhusen vårdplatser till coronasjuka, rapporterar Business Insider. De skriver också att räddningspersonal och sjukhus sedan striktare regler för alkoholförsäljning införts veckan innan sett en rejäl minskning av antalet offer från bilolyckor och överfall.

Också på tre grönländska orter, Nuuk, Kapisillit och Qeqertarsuatsiaat, förbjuds alkohol med start den 15 april, och med hänvisning till coronasmittan skriver DR. Det främsta skälet är att skydda barn i hemmen.

Även hotellen i Dubai har med omedelbar verkan förbjudits att servera alkohol på grund av hälso- och säkerhetsskäl.

I Aisne, i nordöstra Frankrike, har lokala myndigheter försökt förbjuda försäljning av alkohol utanför fasta serveringsställen (restauranger, barer och kaféer är redan stängda) rapporterar The Local. Detta för att förebygga våld i hemmen under coronakrisen. Efter mycket upprördhet i sociala medier har den lokala myndigheten dock pausat förbudet för att ”konsultera beroendeexperter om eventuella sidoeffekter av ett förbud.” 

I förra veckan beordrades pubar, barer, klubbar (och liknande) i Australien att stänga. Efter rapporter om alkoholbunkring varnar nu hälsoexperter för att ångest och isolering till följd av coronaviruset leder till ökad användning av alkohol och cannabis.

– Människor använder alkohol för att minska stress, men kraftigt drickande leder också till ångest och det blir en ond spiral, säger professor Michael Farrel, National Drugs and Alcohol Research Centre, till ABC.

Sajten Healthline uppmanar i en rubrik läsarna att motstå att använda cannabis och alkohol för att försöka lindra sin rädsla: Alkohol, cannabis, tobak och andra substanser kan tvärtom leda till många andra problem och sjukdomar, och bland mycket annat ett försvagat immunförsvar. 

Mer från Accent