Covid 19

Så påverkas alkoholmarknaden i coronatider

Ändrade öppettider på Systemet och inställd after ski i Sverige. Men också lättade restriktioner för försäljning av alkohol i USA.

I takt med att allt färre besöker barer och restauranger har Systembolagets försäljning ökat de senaste veckorna. Samtidigt har man fler sjukanmälda i personalen än vanligtvis då många väljer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stannar hemma vis minsta symtom. Det gör att Systembolaget från och med idag begränsar sina öppettider i Stockholm och på Gotland. Butikerna kommer att öppna klockan 12 istället för klockan 10. Det rapporterar Dagens handel.

I Sälen Branäs och Idre har all after ski stoppats. Flera nattklubbar och afterski-anläggningar i Åre stänger också ner. Under helgen konstaterades flera fall av Covid 19 i Åre efter att skidturister samlats på orten. Det rapporterar SVT.

I Oslo är det sedan i lördags förbjudet att servera alkohol. Även om mat får fortsätta serveras som vanligt, rapporterar Dagens industri.

I USA försöker man hitta sätt för alkoholförsäljande företag att klara sig igenom bristen på kunder under coronakrisen. I Kalifornien är det just nu möjligt att få alkohol hemlevererad från barer och restauranger. Man kan också få ta med sig sin alkohol ”to go” eller via drive through. Även småskaliga alkoholtillverkare tillåts göra hemleveranser till kunder. Det rapporterar San Fransisco Chronicle.

Sydafrika begränsar öppettiderna för alla som säljer alkohol. Från och med förra veckan ska alla som serverar alkohol stänga senast klockan 18 och får inte har mer än 50 kunder på samma gång. De kan fortsätta ha öppet om de inte serverar alkohol och har färre än 50 besökare. Det rapporterar Fin24.

Mer från Accent