EU

Ny narkotikamyndighet ska stärka EU:s beredskap

En ny myndighet för samordning mellan medlemsländerna har bildats, European Union Drugs Agency, EUDA.

European Union Drugs Agency, EUDA, tar över arbetet som EMCDDA, EU:s narkotikaorgan sedan 1993.

– Mycket kommer att vara detsamma som tidigare, men EUDA får ett tydligare mandat och mer tyngd gentemot andra myndigheter. Framför allt får de större ekonomiska resurser, säger Joakim Strandberg, chef för enheten för drogprevention på Folkhälsomyndigheten och ansvarig för Sveriges rapportering till den nya myndigheten.

Exakt vilka förändringar det kommer att innebära är inte klart än, men nytt är ett forensiskt samarbete.

– Folkhälsomyndigheten har även i fortsättningen ansvar för att följa utvecklingen i Sverige och rapportera till EUDA. Det arbetar vi med kontinuerligt. Positivt är att de så tydligt säger att de nationella kontaktpunkterna är viktiga och väldigt synliga i myndighetsregleringen. De ska också utföra återkommande bedömningar av kontaktpunkternas arbete.

Klart är också att ett nytt nätverk, kopplat till forensiska laboratorier, kommer att bildas. Till det som inte är löst än hör hur det forensiska nätverket ska utbyta erfarenheter.

– Folkhälsomyndigheten kommer fortfarande att vara nationellt ansvarig mot EUDA, men det forensiska nätverket ska kunna agera ganska självständigt. Tanken med nätverket är att man ska hitta nya droger snabbare och att man får möjlighet att dela metoder och utbilda och informera varandra.

Till det forensiska nätverket har Folkhälsomyndigheten nominerat tre aktörer: Tullverket, Nationellt forensiskt centrum och Rättsmedicinalverket.

– Varje land får anmäla upp till tre laboratorier så vi tror att de kommer med alla tre. I Sverige ligger vi ganska långt fram metodologiskt.

Förutom det forensiska samarbetet är en annan nyhet att EUDA ska utveckla system för varningar och hot.

– Det finns redan ett ”Early Warning System” för nya droger. Men nu ska EUDA också kunna ta fram varningar och förslag på åtgärder för särskilt farliga droger eller händelser. Ett nytt europeiskt larmsystem ska användas för att sprida informationen till exempelvis nationella aktörer och personer som använder narkotika. För svensk del har vi fördelen av att ha ett nationellt varningssystem, VSN, som vi hoppas kan komplettera det nya europeiska systemet.

Även kommunikationen utåt ska bli snabbare och myndigheten kommer inte som tidigare endast arbeta med att följa utvecklingen utan nu också påverka den genom utveckling av nya metoder.

– När resurserna ökar tänker de sig kunna satsa på forskning och utveckling av metoder. Det kan vara både praktiska och metodologiska, som till exempel att förbättra grunddata för narkotikarelaterade dödsfall och hur sådan statistik rapporteras. De kommer också att kunna ge stöd till länder som vill utvärdera sin narkotikapolitik. De ska också övervaka förekomsten av narkotikaprekursorer, en jätteviktig del för att komma åt nya droger.

Med prekursorer menas ämnen som kan användas för att framställa en olaglig drog.

EUDA kommer också att ägna sig åt kompetensbyggande aktiviteter.

– Men än är det lite oklart vad det innebär, det skulle till exempel kunna vara utbildning i någon form.

Även om allt inte är helt klart så fortgår arbetet.

 – Än så länge arbetar vi efter den gamla avtalstexten som finns mellan EMCDDA och medlemsländerna. De nationella kontaktpunkterna arbetar nu tillsammans med EUDA för att se hur den nya förordningen kan omsättas i ett nytt avtal som ska vara klart under 2025, säger Joakim Strandberg.

Mer från Accent