Gårdsförsäljning

Centerpartisten som vänder sig emot gårdsförsäljning

Centerpartiet är det parti som främst förespråkar gårdsförsäljning av alkohol. Men det gäller inte alla centerpartister; även inom partiet finns det motstånd.

Centerpartiet har på senare tid inte utmärkt sig som ett alkoholrestriktivt parti, men Gunvor Nygren, medlem i både IOGT-NTO och Centerpartiet, gör allt för att ändra på det. Nyligen tog hon initiativ till en motion till Centerkvinnornas förbundsstämma för att värna den restriktiva alkoholpolitiken. Med sig fick hon åtta andra centerpartister.

Var det svårt att få med sig andra att underteckna motionen?

– Nej, inte alls. De första åtta jag frågade sade ja. Det var fler som ville vara med, men av utrymmesskäl fick det räcka. Det är ju bra om texten ryms på en sida.

Hur kommer det sig att du tog initiativ till motionen?

– Jag har ju gjort det till min uppgift att vara motståndare till gårdsförsäljning i alla lägen.

Motionen gick inte igenom. Hade du väntat dig det?

– Jag hade inga större förhoppningar, men jag ville få igång debatten och lyfta hur allvarligt hot mot monopolet gårdsförsäljningen är. Men skälet till att motionen avvisades var inte innehållet. Centerkvinnorna har fattat ett beslut att de förslag de ställer sig bakom ska ha fokus på jämställdhet och det hade inte motionen tillräckligt.

Hur känns det att vara med i ett parti som är så alkoholliberalt?

– Det finns så mycket annat som är bra, som medmänskligheten och fokus på mänskliga rättigheter och jämställdhet. Vi är det enda parti som haft tre kvinnliga partiledare. Och när Karin Söder var socialminister stängde hon Systembolaget på lördagar. Det har funnits en känsla för alkoholens skadeverkningar.

Hur kommer det sig att gårdsförsäljningen har fått sådant fäste i paritet?

– Gårdsförsäljningsförespråkarna har målat upp det så pittoreskt, som försäljning på gårdar ute på landsbygden, men så kommer det ju inte att bli. Det är ju de stora producenterna som tjänar på detta.

När hon såg att Muharrem Demirok varit på besök på en vingård skrev hon direkt till honom och protesterade.

– Jag tycker att det är besvärande, men om man är tillräckligt ihärdig så går det att förändra. För bara några år sedan var det en allmän sanning att alkohol är bra för hjärtat, och ännu tidigare att alkoholskatten måste sänkas för att vi inte skulle öka konsumtionen genom att åka utomlands och handla. Men det har vi lyckats vända på.

Några planer på att ge upp kampen har hon alltså inte.

– Det är så mycket man vill göra. I den senaste rapporten om Alkoholen och hjärnan finns så mycket forskning som man vill att folk ska få kännedom om. Av de 17 globala målen för hållbar utveckling har vi räknat ut att alkohol berör 14,5, och de ska ju vara uppfyllda till 2030. Det närmar sig snabbt. Där tror jag att jag vill engagera mig mer.

Och så ska hon slipa på jämställdhetsargumenten.

– Ett av de globala målen handlar om jämställdhet. Jag ska läsa på hur alkohol påverkar och slipa på de argumenten lite. Är man nästan född föreningsnörd finns det alltid något att göra, även om man, som jag, fyllt 75.

Mer från Accent