Gårdsförsäljning

C sträcker ut hand till Tidöpartierna för en radikalare gårdsförsäljning

Nya allianser uppstår efter uppgifter om att förslaget om gårdsförsäljning av alkohol kan bli mindre omfattande än väntat.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har socialminister Jakob Forssmed (KD) nu gjort ett utkast på ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Den moderata riksdagsgruppen ska ha fått ta del av förslaget och flera kritiska röster har höjts.

Forssmed ska, enligt uppgift, föreslå en gräns som innebär att inga drycker med mer än 15 volymprocent alkohol omfattas av gårdsförsäljning. Tillverkare som saknar egen produktion av råvarorna till drycken ska heller inte tillåtas sälja alkohol.

Begränsningarna i förslaget görs bland annat för att minska risken att EU-domstolen skulle upplösa det svenska alkoholmonopolet ifall gårdsförsäljning genomförs. Monopolet existerar idag tack vare undantag från EU:s regler.

Moderaten Mats Green säger till Aftonbladet att Forssmeds förslag är “helt oacceptabelt”. En källa inom Moderaterna säger till Aftonbladet att frågan är så pass viktig inom partiet att man inte kommer tolerera Jakob Forssmeds förslag.

Frågan debatterades i riksdagen i måndags och Jakob Forssmed ville då inte gå in på hur förslaget om gårdsförsäljning kommer att se ut utan hänvisade till att arbetet med förslaget pågår.

– Jag är angelägen om att komma fram med ett förslag – ett förslag som håller och som gör det möjligt med gårdsförsäljning samtidigt som detaljhandelsmonopolet värnas, sa Jakob Forssmed under debatten.

Sverigedemokraten Tobias Andersson sa under debatten att regeringen borde se till att man “går näringslivets ärende i detta snarare än att man lyssnar för mycket på Systembolaget eller nykterhetsrörelsen.“ Han påstod också att Systembolaget ägnar sig åt en lobbyism som är opassande i frågan.

Tidigare i veckan kastade även Centerpartiet in sin hatt i ringen med en debattartikel i Aftonbladet där man kallar Forssmeds förslag för ett “gigantiskt svek”. De vill tillsammans med regeringspartierna och Sverigedemokraterna rösta igenom författningsförslagen som finns i den senaste utredningen om gårdsförsäljning av alkohol.

“Nu väntar både producenter och konsumenter på ett ordentligt förslag, inte på ett politiskt haveri”, skriver Centerns partiledare Muharrem Demirok i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna säger att de är öppna för Centerpartiets förslag. Tobias Andersson säger till Svenska dagbladet att destillerade produkter måste inkluderas i gårdsförsäljningen.

– Som svensk vet jag att det är vår sprit som är känd och särskiljer oss från andra, säger han till tidningen.

Han menar att om de övriga Tidöpartierna skulle göra gemensam sak med Centerpartiet och gå emot Kristdemokraterna så skulle det inte vara ett brott mot Tidöavtalet och hänvisar till samma sak nyligen hände för att driva igenom den uppmärksammade könstillhörighetslagen.

Mer från Accent