IOGT-NTO i Sydostasien

Insamling ger syre till Myanmars demokratirörelse

IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartners i Myanmar fortsätter arrangera verksamhet trots motgångar.

Kampen för demokrati i Myanmar fortsätter. Johan Bengtsson på IOGT-NTO-rörelsens kontor i Thailand står i kontakt med de samarbetspartners som som är aktiva i Myanmar.

– Det de främst gör just nu är lokal aktivitet i sina målområden, främst uppsökande verksamhet. Alkoholdrickandet ökar just nu eftersom många befinner sig i en stressad situation. Men man måste ständigt tänka på säkerheten, både kring militären och corona, säger han.

Coronasituationen i Myanmar är, enligt Johan Bengtsson, bedrövlig. Smittspridningen är omfattande och sjukvården är eftersatt. Samtidigt som människor bör hålla avstånd kan det också vara farligt att röra sig ute ensam.

– Du kan bli överfallen av militären för att de vill ta dina pengar, eller bara för att de vill visa sin makt. Du kan inte ens veta vilken sida din taxichaufför står på. Att röra sig i grupp kan vara ett skydd, säger Johan Bengtsson.

Samarbetspartners har blivit uppringda av militären och fått svara på frågor, men mer repression än så har de ännu inte upplevt.

Att se till att pengar kommer ut till verksamheten har blivit ett problem efter att militären tagit kontrollen över bankerna. Bankerna tar nu en andel av pengarna i avgift, och att få ut pengar till att betala hyra och löner kan vara svårt.

IOGT-NTO-rörelsens insamling till demokratirörelsen i Myanmar är nu avslutad och landade på 28 000 kronor. Maria Bergqvist på IOGT-NTO:s internationella avdelning är inte helt nöjd.

– Vi kan se att det är några få personer som donerat större summor. Om vi kunde få varje medlem att bidra med en liten summa så skulle vi komma längre. Men vi har inte riktigt den kulturen att samla in pengar inom IOGT-NTO. Folk är mer vana vid att bidra med sin tid, säger hon.

Men samtidigt ser hon också mycket positivt med insamlingen.

– Jag tyckte det var häftigt att vi haft flera medlemsvärvare som donerat sina värvarpremier till insamlingen.

Pengarna har delvis redan använts i väntan på att insamlingen ska avslutas. Pengarna går via etablerade samarbetspartners i Myanmar, och vidare till grupper som erbjuder sjukvård kring demonstrationer för demokrati.

– Pengarna har helt enkelt gått till att hjälpa människor överleva. Mycket av den skyddsutrustning som kan användas mot tårgas kan även ge ett skydd mot covid-19, säger Johan Bengtsson.

Att få tillgång till syrgas har varit svårt under pandemin, militären har tagit kontrollen över tillgången, säger Johan Bengtsson.

”Insamlingen har bokstavligen gett syre åt Myanmars demokratirörelse.”

Maria Bergqvist

– Vi fick rapporter i våras om att många av våra samarbetspartners medarbetare blivit sjuka. Vi har ordnat så att det nu finns en syrekoncentrerare som nu använts av många som behövt den hjälpen.

– Insamlingen har bokstavligen gett syre åt Myanmars demokratirörelse, säger Maria Bergqvist.

Tidigare i veckan inträffade vad exilregeringen i Myanmar kallat för D-day, den dag som man satt som tidsfrist för militärregimen att börja ge efter för demokratiska krav. Men inget hände och det innebär att exilregeringen och flera miliser från etniska minoriteter nu förklarat krig mot militärregimen. Johan Bengtsson ser inte några förutsättningar för att situationen i landet ska normaliseras.

– Man har förstört årtionden av demokratiarbete. Det finns inget inom de närmaste tio åren som skulle kunna kallas för ett normalt läge.

Han menar att bland det viktigaste man kan göra från utlandet i nuläget är att visa att man fortfarande bryr sig om vad som händer i Myanmar.

– Att jag kan berätta att det pågår en insamling och att folk frågar om situationen betyder oerhört mycket för de som är på plats. Det har varit jätteviktigt. Många gånger handlar det om att inte glömma bort människor.

Vad behöver IOGT-NTO-rörelsens samarbetspartners i Myanmar allra mest just nu?

– Det finns ett akut behov av mat och mediciner. Men de behöver också kunna återuppbygga ett demokratiskt styre på lång sikt. Vad alla människor kan göra är att berätta för regeringen i Sverige att det här inte är ok. För det börjar krypa in allt mer att militärregeringen accepteras av omvärlden.

Över 1 000 personer har skjutits i samband med demonstrationer för demokrati i Myanmar sedan militärkuppen i februari. Tusentals människor har gripits, däribland många journalister och oppositionella.

Myanmar: Bön mot beroende

I bergen utanför Pathein i södra Myanmar bygger pastorn Saw Washington en stugby där alkoholberoende ska få hjälp.

Mer från Accent