IOGT-NTO i Sydostasien

Myanmar: Bön mot beroende

I bergen utanför Pathein i södra Myanmar bygger pastorn Saw Washington en stugby där alkoholberoende ska få hjälp.

Prayer Natural Lake of Deliverance kallar han sin anläggning, som ska helgas i mitten av januari. Än så länge finns fem boendehus och ett flertal rum för bön och meditation utspridda runt den näckrosprydda sjön.

Det är första gången Saw Washington arbetar så pass handfast med avgiftning efter alkoholberoende, och därför har han bjudit in IOGT-NTO:s samarbetspartners Myitta Lan för att utbyta erfarenheter.

– Först hade jag tänkt att de boende skulle kunna bli nyktra enbart genom bön. Men nu har jag börjat inse att de kanske även kommer behöva fysisk eller psykisk vård, säger han.

Saw Washington. Foto: Jens Wingren.

Saw Washington var själv alkoholberoende i 20 år innan han blev pastor.

– Hela min by bad för mig och det hjälpte mig att bli nykter, säger han.

– Folk här är väldigt religiösa och det är vanligt att tro att man kommer kunna bli nykter genom bön. När vi började jobba med Myitta Lan hade de ett starkt fokus på religion, men det har ändrats med åren, berättar Cho Zin Win, samordnare för politiskt stöd på ROSEA, IOGT-NTO-rörelsens regionkontor i Chiang Mai.

Saw Washingtons tanke är att alkoholberoende från hela Patheinområdet ska kunna komma hit för att avgiftas. De ska bo vid sjön i åtminstone ett år och kunna ta familjen med sig om de vill. Under vistelsen kommer det finnas möjlighet att arbeta för att försörja sig, men främst vill han lära ut yrkesfärdigheter till de boende.

Foto: Jens Wingren

– När de kommer hit ska de få två kycklingar att föda upp, och frön att plantera. När de åker här ifrån ska de vara rustade, och vara vaksamma i sin egen by, säger Saw Washington.

Till sin hjälp har han nästan 300 församlingar som ska bidra till projektet. Det kan handla om arbetskraft, pengar eller ris.
– När man lagar mat kan man lägga undan en näva ris till de här människorna och komma ihåg att de är en del av ens gemenskap, säger Saw Washington.

– Alkohol är ett problem i hela landet, men det gäller att få folk att inse det. Vi har haft folk på avgiftning hos oss i Yangon och de har varit nyktra i flera år. Men när de återvänder till sina hembyar riskerar de att återfalla om de inte har något stöd, säger Naw Moo Pow från Myitta Lan.

– De beroende behöver framför allt kärlek och de behöver känna att de är en del av sitt samhälle. Annars kommer de bara hålla sig till andra som dricker, säger Saw Washington.

Mer från Accent