Vård

Ökad suicidrisk för kvinnor som vårdats för narkotikaberoende

För den som fått vård för sitt alkoholberoende minskar risken för självmord. Däremot ökar den för den som vårdats för narkotikaberoende. Och mest ökar den för kvinnor.

Färre svenskar dör av självmord och färre vårdas för självmordsförsök. Det är en positiv utveckling som även syns bland personer som fått behandling för alkoholbruk. Men av Socialstyrelsens uppföljning av ANDTS-strategin framgår att antalet tvärtom ökat för den som vårdats för skadligt bruk eller beroende av narkotika; allra mest för kvinnor där andelen ökat från 8,2 procent 2013 till 11,9 procent 2021.

– Kvinnorna har till och med gått om männen i antal självmord och självmordsförsök. Trots att färre kvinnor vårdas för skadligt bruk eller beroende av narkotika. År 2021 tog 1 291 kvinnor och 1 054 män sitt liv eller vårdades för självmordsförsök inom ett år efter vården, säger Matilda Hansson, utredare på Socialstyrelsen som gjort uppföljningen.

För kvinnor är självmord den vanligaste dödsorsaken vid läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Bland män är det fler som dör av överdoser. Antalet med oklar avsikt minskar.

Läkemedels- och narkotikaförgiftningar delas upp i olycksfallsförgiftningar (överdoser), avsiktlig destruktiv handling (självmord, suicid) samt oklar avsikt, där man inte säkert kan säga om det varit avsiktligt eller ej.

– Vården behöver uppmärksamma suicidrisken och göra riskbedömningar i större utsträckning. De måste jobba aktivt med suicidprevention.

Vad gör Socialstyrelsen åt saken?

– Bland annat tar vi fram kunskapsunderlag och sprider kunskapen på olika sätt till exempel på kunskapsguiden.se. Det är möjligt att det kommer rekommendationer kring suicidprevention för beroendevården, men arbetet med uppdateringen av de nationella riktlinjerna har bara börjat.

Den som vill ha vård för sitt narkotikaberoende ska dock inte avskräckas från att söka. Även om andelen som dör av självmord och vårdas för självmordsförsök har ökat, så har risken att dö av andra diagnoser minskat så mycket, mellan 2013 och 2021, att det totala antalet som avlider inom ett år efter vårdtillfället är färre, för både kvinnor och män.

Mer från Accent