Dödlighet

Utsatta områden mer drabbade av överdoser

Socialstyrelsens senaste siffror visar liten minskning i narkotikadödligheten.

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att 822 personer avled förra året på grund av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Det är en minskning med ungefär fyra procent jämfört med 2022. De senaste fem åren har i genomsnitt 838 personer dött av läkemedels- och narkotikaförgiftningar.

Den vanligaste orsaken är olycksfallsförgiftningar, överdoser, där opioider som buprenorfin, metadon, oxikodon, tramadol och heroin var de vanligaste substanserna. Olycksdödsfall svarar för 41 procent av de avlidna, dvs 337 personer.

En stor andel, 36 procent, av dödsfallen är suicid där det är vanligare att sömn- eller lugnande medel använts. Jämfört med året innan har dessa dödsfall ökat både i antal och i andel. I 22 procent av fallen är dödsorsaken oklar.

Dödsfallen är allra vanligast bland personer som tidigare fått en psykiatrisk- eller missbruksdiagnos samt bland de som bor i socioekonomiskt utsatta områden. I utsatta områden var det 3,5 gånger så vanligt att avlida efter läkemedels- eller narkotikaförgiftning jämfört med de områden som har bäst socioekonomiska förutsättningar. I dessa områden var det också vanligare att dö av olycksfallsförgiftning.

61 procent av de avlidna var män, med en överrepresentation i åldersgruppen 30 till 44 år. Bland män var överdos den vanligaste orsaken medan suicid var vanligast bland kvinnor, mest framträdande i åldern 60 till 74 år.

I 55 procent av fallen nämns flera substanser som orsak till dödsfallet och det är vanligt att det förekommer både läkemedel och narkotika i kombination.

Mer från Accent