Vad är din tidigare koppling till IOGT-NTO-rörelsen?
– Min farmor och farfar var alltid engagerade i IOGT-NTO i Virserum i Småland så det har alltid funnit med mig. När vi var små så bodde vi ofta på somrarna i IOGT-NTO:s sommarhus i Virserum. Sen har jag haft en ganska lång period utan någon koppling till rörelsen. Min egna resa började tidigare i år när jag beslöt mig för att simma Vansbrosimmet och behövde ge mig själv så goda förutsättningar som möjligt för att klara det eftersom jag knappt kunde simma. Så då slutade jag dricka. Och jag märkte på kort tid hur mycket bättre jag mådde. Men jag fick också upp ögonen för vilken negativ påverkan det hade på folk omkring mig. Och jag känner att det kommer hålla i sig, för såhär bra har jag aldrig mått.
Hur kom det sig att du sökte tjänsten som politisk assistent i Bryssel?
– Det dök upp med så bra tajming. Jag hade just gått med i IOGT-NTO, såg annonsen och tänkte att jag skulle göra det här fullt ut. Jag är Europavetare och har bott i Göteborg de senaste fem åren där jag läst kandidat och master i europakunskap med statsvetenskaplig inriktning. Jag jobbade på Socialdepartementet förra året på internationella enheten. Så nu får jag kombinera livsstil och intressen i ett.
Hur känns det att flytta till Bryssel nu då?
– Det ska bli jättekul. Vi var där på studiebesök med klassen i vintras och där kände jag direkt hur unik staden är. Brysselbubblan är lätt att dras med i och det var något som jag ville uppleva själv också.
Vad skulle du vilja jobba med under det här året?
– Just nu är jag intresserad av konflikten som EU står inför, vad man väljer att prioritera eftersom båda handel och sociala frågor är väldigt stora frågor. Och alkoholen befinner sig där mellan dem. Det har stor negativ social påverkan men är samtidigt positiv för handeln. Jag vill lära mig mer om hur man väger i den frågan och vilka utmaningar som finns, inte minst alkoholindustrin som driver idén att handeln är det viktigaste vi har snarare än folkhälsan.