Nykter EU-politik

”EU-parlamentarikerna har tagit emot oss väl”

Nu är Rebecka Öberg och Lovisa Arnmarker på plats på IOGT-NTO-rörelsens Brysselkontor.

Varför sökte ni tjänsterna?

– För mig ligger jobbet som politisk sekreterare i linje med problemställningar jag sett som lokalpolitiker på Lidingö. Jag ser fram emot att arbeta med alkohol- och narkotikapolitik och få hantera frågorna på ett meningsfullt sätt, säger Rebecka Öberg.

– Jag tycker att jobbet som politisk assistent verkar vara intressant. Jag hade kollat in IOGT-NTO ett tag, när jag jobbade på Forum Civ, och sett att de jobbade med viktiga frågor. Spännande att få jobba i en internationell politisk miljö, säger Lovisa Arnmarker.

Lidingö låter kanske inte som en kommun med jättestora problem, men Rebecka Öberg menar att de absolut finns där.

– Vi har stora problem. Konsumtionen är hög av både alkohol och andra droger. Bilden av Lidingö är en kommun där alla har det bra, men även där lever många i utanförskap. Och det är ingen tillfällighet att vi drabbats av gängvåldet. Många yrkeskriminella har sökt sig dit.

Vad har ni arbetat med tidigare?

– Jag har jobbat med att försöka påverka kommunal infrastruktur och förnyelsebar energi, framför allt i Norrlandskommuner. Jag har försökt påverka i järnvägsfrågor, bland annat, säger Rebecka Öberg.

– Jag kommer närmast från Skatteverket. Det var inte så länge sedan jag avslutade mina freds-, konflikt- och utvecklingsstudier. Under studietiden praktiserade jag på Forum Civ och Utrikesdepartementet, och gjorde utlandspraktik i Indien, säger Lovisa Arnmarker.

Vad ser ni främst fram emot?

– Jag hoppas få vara en del i att försvara och förklara svensk alkohol- och narkotikapolitik. Vi är inne i en intressant och viktig period då Systembolagets monopol utmanas och många länder liberaliserar eller legaliserar cannabis. Samtidigt kommer positiva signaler med hälsovarningar på alkoholförpackningar. Det är en spännande tid, säger Rebecka Öberg.

– Det finns så mycket att göra. Jag vill gärna försöka vara med och påverka narrativet om alkohol, att göra folk medvetna om hur industrin pratar om alkohol och hur det påverkar alkoholnormen, säger Lovisa Arnmarker.

Båda är positivt överraskade över det mottagande de fått i Bryssel.

– Det känns hoppfullt att EU-parlamentariker och andra har tagit emot oss så väl. Det känns som om vi får gehör för våra frågor och att finns ett stort förtroende för IOGT-NTO och för våra företrädare. Vi har ett stort ansvar att förvalta det arvet, säger Rebecka Öberg.

Mer från Accent