Emil Juslin. Foto: Jens WIngren

EU-samråd om innehållsdeklaration

För alkoholfri öl redovisas ingredienserna på förpackningen, men för alkoholöl saknas redovisning. Fram till måndag kan du tycka till i EU:s samråd.

Medan förpackade livsmedel måste näringsdeklareras och förses med en fullständig förteckning över ingredienser så behöver produkter med mer alkohol än 1,2 procent inte ha något av detta. Det har ifrågasatts och EU-kommissionen har nu öppnat ett samråd där samtliga medborgare kan tycka till om krav ska införas.

– Det finns ingen rimlig anledning att undanta alkoholprodukter. Det borde vara en självklar rättighet för konsumenter att få veta vilka ingredienser en produkt innehåller. Även vilket näringsvärde och energiinnehåll den har, säger Emil Juslin, politisk sekreterare i EU-frågor på IOGT-NTO.

Enligt Emil Juslin anser alkoholindustrin att det skulle räcka med en innehållsdeklaration på internet. Kunden skulle själv få scanna en QR-kod på förpackningen med sin telefon för att se innehållsdeklarationen.

– Det säger sig ju självt att det inte blir lika effektivt. Det är viktigt att informationen finns på etiketten. Om alkoholindustrin skulle få igenom det så är risken stor att det sprider sig till andra produkter.

Varför är det så viktigt att veta exakt vad produkten innehåller?

– Det kan till exempel vara något ämne man är allergisk mot. Då måste man ju få veta det. Egentligen tycker vi att det är ännu viktigare med hälsovarningar för alkohol på förpackningen, men det hänger ihop. Om det blir en svag reglering av innehållsdeklarationen, som att det räcker att ha den på nätet, så blir det antagligen inget krav på varningstexter heller.

Samrådet sker i form av en webbenkät.

Har en persons medverkan verkligen någon betydelse?

– Ja, det spelar roll. Vid tidigare samråd har vi sett att kommissionen kollar om många har deltagit.

Emil Juslin poängterar att det inte tar särskilt lång tid att fylla i enkäten. 

– Det är bara några få kryssfrågor att fylla i. Sedan finns en öppen fråga också, men den behöver man inte besvara om man inte vill, säger han.

Vill du bidra med din åsikt så fyller du i enkäten på kommissionens webbsida. IOGT-NTO har också tagit fram en vägledning där du kan se hur du ska göra och samtidigt se vad IOGT-NTO har svarat.

Sista dag att besvara enkäten är måndagen den 7 mars.

Mer från Accent