Danmark

Danmark vill ha fler fixrum – här är forskarnas varning

Regeringens satsning riskerar att träffa fel på en punkt enligt forskare.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen vill att landet ska öppna fler rum där personer som använder narkotika kan ta sin fix under övervakning. I ett tal sa hon att hon vill se att de som finns utökas, att de får mer omfattande öppettider och att nya rum öppnas.

Forskning om de danska fixrummen pekar på att de ökar säkerheten och hygienen för de som injicerar droger. Samtidigt kan det finnas en risk med att bygga allt för stora anläggningar enligt forskarna.

– Vi vet från vår forskning att det kan bli hektiskt och våldsamt ifall det är för många olika droganvändare på plats, säger Esben Houborg, professor vid Århus universitet till Videnskab.dk.

Den som kommit till fixrummet för att röka crack kan exempelvis bli väldigt utåtagerande, medan någon som tagit heroin blir mer passiv.

– I mina studier har ofta heroinanvändare sagt att det är frustrerande när dessa två miljöer blandas i det stora fixrummet H17 på Vesterbro i Köpenhamn, säger Esben Houborg.

Mette Kronbæk, professor vid Köpenhamns universitet håller med om att större fixrum kan föra med sig problem.

– Det finns en våldsam hierarki i narkotikamiljöerna, där äldre och kvinnor befinner sig på botten- Det kan leda till att vissa inte vågar använda fixrummen, säger hon.

Med större fixrum kan den våldspotentialen också bli en större utmaning för de som jobbar där.

Esben Houborg har under lång forskat kring hur fixrummen påverkar brukarna, personalen och området där de är placerade.

– Brukarna är överlag nöjda med att få tillgång till en tryggt och hygieniskt utrymme. Många upplever det som förnedrande och ohygieniskt att ta droger på offentliga platser, säger han.

Enligt hans forskning är närområdet oftast också positivt inställda till fixrummen.

– Rummen blir också en slags “service hub” där några av samhällets mest sårbara kan mötas och få tillgång till sjukvård.

Än så länge finns inga starka bevis för att fixrummen hjälper brukarna att sluta med droger. Däremot så ökar antalet äldre droganvändare, ett tecken på att det är lättare att överleva trots att man använder droger. Samtidigt har antalet narkotikarelaterade dödsfall legat på ungefär samma nivå i Danmark under de senaste 20 åren. 2022 dog 280 personer av narkotikarelaterade orsaker.

Fixrum, även kallade injektionsrum, har funnits i Danmark sedan 2011. I dagsläget finns två fixrum i Köpenhamn, ett i vardera Århus, Odense och Vejlie.

Mer från Accent