Danmark

Var sjätte dansk skippar firmafesten – trötta på alkoholtjat

Nästan hälften av danskarna tycker att alkoholen tar för stor plats på firmafesten.

En ny enkätundersökning visar att alkohol spelar en så stor roll på danska firmafester att det får många att gå hem tidigt eller helt och hållet undvika att dyka upp. Det skriver NordAN.

Blå Kors Danmark har genomfört enkäten tillsammans med undersökningsföretaget Voxmeter. Resultaten visar att hela 40 procent av danskarna anser att alkoholen spelar en allt för stor roll på firmafesten och andra sociala sammankomster med jobbet. 25 svarar att de valt att gå hem tidigt på grund av alkoholen och 16 procent säger att de helt och hållet avstått en firmafest eller annan social aktivitet.

Det är sorgligt att så många känner att de inte kan vara en del av ett socialt sammanhang på sin arbetsplats på grund av att alkoholen tar upp för mycket utrymme. Jag hoppas att fler företag tar till sig den här undersökningen så att ingen behöver känna sig exkluderad, säger Morten Skov Mogensen, generalsekreterare på Blå Kors Danmark.

Men kanske är en kulturförändring på gång. I vintras genomfördes en undersökning bland danska chefer där var fjärde svarande uppgav att de plockat bort spriten från arbetsplatsens julfest.

Mer från Accent