Danmark

Så ska Danmark stoppa hotande opioidkris

Den danska regeringen vill slå ner på användningen och försäljningen av olagliga opioider i landet.

Åtta syntetiska opioider kommer att förbjudas som ens del av satsningen. Man kommer också att skärpa straffen för att olaglig försäljning av opioider och lägga mer resurser på att se till att lagen efterföljs. Dessutom vill man se bättre vård för den som lider av beroende. Det skriver Berlingske.

Opioider har blivit allt vanligare på den danska drogmarknaden under de senaste åren. Det har blivit vanligare att stöta på exempelvis tramadol och oxykodon, framförallt bland yngre.

– Många tror att man kan ta de här pillren utan problem, men de är starkt beroendeframkallande och livsfarliga, säger danska hälsoministern Sophie Løhde från partiet Venstre.

Justitieministern och socialdemokraten Peter Hummelgaard sa redan I februari att han ville se hårdare straff för opioidrelaterade brott efter ett stort smuggelbeslag på 600 000 olagliga piller, varav en stor andel opioider, vid gränsövergången till Frøslev på gränsen till Tyskland. Hummelgaard sa då att han är rädd för att en opioidkris ska drabba Danmark.

Opioidförgiftningar står för ungefär hälften av alla narkotikarelaterade dödsfall i Danmark. De senaste åren har antalet dödsfall relaterade till opioider legat på mellan 124 och 134.

Mer från Accent