Krönika

Ulrica Ambjörn: ”Det funkar ju bra utomlands”

Argumentet ”Det fungerar ju bra utomlands” är återkommande i debatten om alkohol och andra droger: ”Alla andra länder klarar sig ju utmärkt utan den svenska förmyndarpolitiken”, och ”I sydliga länder klarar folk att dricka alkohol utan problem”. Tongångar i samma anda hörs i legaliseringsdebatten för cannabis: ”Det går ju bra i USA och Kanada, och om cannabis blir lagligt så slutar de kriminella gängen att skjuta på varandra”.

”Att det ’går bra’ är rent önsketänkande, och har väldigt lite med verkligheten att göra.”

Men sanningen är att det inte alls går bra i resten av världen. I Amsterdam kämpar borgmästaren för att införa begränsningar av cannabismarknaden på grund av problem och stoppa drogturismen, i USA har legaliseringen av cannabis ökat alkoholdrickandet och antalet barn som av misstag fått i sig cannabis ökar. I Afrikanska länder drivs unga in i alkoholberoende av skrupelfria alkoholjättars stenhårda marknadsföring, och i England och Australien håller befolkningen på att supa ihjäl sig.

I vårt grannland Finland har antalet döda i förtid ökat efter att det blivit fritt fram att sälja starköl i livsmedelsaffären. För att nämna några exempel från Accents rapportering. Så att det ”går bra” är rent önsketänkande – och har väldigt lite med verkligheten att göra. Och i botten ligger hänsynslösa vinstintressen.

Mer från Accent