Amsterdam

Cannabisförbud på helger föreslås

Amsterdams biträdande borgmästare vill förbjuda försäljning av cannabis i vissa stadsdelar under helgerna.

Debatten om att begränsa legaliseringen av droger har pågått länge i Amsterdam och nu förslås det bli olagligt att sälja cannabis i vissa delar av staden under helgerna.

En kampanj som planeras att lanseras 2023 är ”Stay Away”, som ska få människor att hålla sig borta från staden, samt att Amsterdams barer och klubbar måste begränsa sina öppettider och stänga klockan två på natten.

Förslaget innebär även att turister kan beskattas om de besöker Amsterdam under vissa tidsrymder. Stadens ledare vill nämligen hellre att Amsterdam ses som ett kulturellt resmål än ett mål för drogturism rapporterar Huffington post. Enligt Amsterdams biträdande borgmästare Sofyan Mbarki är det viktigt för alla som älskar staden att agera. 

Enligt The Guardian vill även Amsterdams borgmästare Femke Halsema ”städa upp” i staden, och har tidigare lagt fram ett förslag om att förbjuda turister på kaféer som serverar cannabis. 

En annan politiker som engagerat sig i en lokal grupp bland invånarna, ”Stop the Gekte” (Ungefär ”stoppa galenskapen”) är den tidigare Labour-politikern Els Iping. Gruppen efterfrågar hårdare kontroll av både alkohol- och cannabisförsäljning och bordeller. 

Mer från Accent