Kanada

Folkhälsochef vill förbjuda cannabisgodis

Förbjud gelébjörnar och andra barnvänliga godsaker med cannabis. Det är uppmaningen till Kanadas regering i en ny rapport från chefen för Torontos folkhälsa.

Klubbor och gummibjörnar spetsade med cannabis och vapingprodukter (exempelvis e-cigaretter) med godissmak. Det är vad Dr Eileen de Villa, chef för Torontos folkhälsa, vill att den federala regeringen ska totalförbjuda eftersom produkterna är särskilt lockande för barn och ungdomar.

I rapporten rekommenderar Eileen de Villa att stadens hälsokommitté även uppmanar Kanadas regering att vidta en rad andra åtgärder; som att förbjuda reklam för vapingprodukter på platser där ungdomar vanligen vistas och att förbjuda reklam med cannabis i filmer och tv-spel.

Rapporten kommer två månader efter att landets regering meddelat planer på att ändra lagen för cannabis och tillåta försäljning av vapingvätskor, oljor, matvaror och andra produkter med ingrediensen. Förslag som kan komma att träda i kraft i oktober.

Till kanadensiska public service, säger Joe Cressy, Torontos hälsostyrelses ordförande, att det är viktigt att landet därför redan nu reglerar produkterna på ett sätt som minskar de potentiella negativa effekterna.

– Viktigast är att fokusera på att minska dessa effekter på små barn. De nya rekommendationerna är avsedda att vara proaktiva, säger han.

Godsaker med THC, det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis, har redan skapat stora rubriker i landet och siffror pekar på en växande trend. Förra året fördes bland annat två ungdomar till sjukhus efter att ha ätit föräldrarnas kakor innehållande THC, och fyra tonårstjejer ska ha fått söka sjukvård efter de ätit gelébjörnar med cannabis.

I rapporten skriver Eileen de Villa att de nu måste dra lärdomar från liknande exempel i USA och på så sätt undvika barns oavsiktliga cannabiskonsumtion.

– Efter legaliseringen av cannabis i Colorado ökade antalet sjukhusvistelser för barn på grund av oavsiktlig konsumtion av ätbar cannabis, innan de införde fler regleringar, säger hon till kanadensiska CBC.

Kanalen har även intervjuat Abi Roach som äger en cannabisaffär i stadsdelen Kensington Market i Toronto. Hon varnar regeringen för att bli för överbeskyddande vad gäller regleringen av cannabisgodsaker.

– Det är upp till föräldrarna som konsumerar att hålla dessa borta från sina barn, säger hon.

Mer från Accent