Världens barn

Världens barn-engagemang som märks

Tänk globalt och sälj korv lokalt. Det är ett sätt för NSF-scouter att bli Världsförbättrare, för Världens barn.

Just nu är scouterna i NSF, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, som bäst igång med satsningen Världsförbättrare. Anna Stenström, verksamhetsutvecklare på NSF-förbundet, ligger bakom idén.

– Det är en stor del av scouting att jobba med lokalt och globalt samhällsengagemang. Det är viktigt att våra scouter får en inblick i hur andra barn har det  runt omkring i världen.

För att stimulera scouterna att göra detta har man tagit fram ett speciellt scoutmärke.

– Scouter är otroligt peppade på märken! Det är en stor grej att ta olika märken. Men ett märke betyder inte något om man inte har gjort något för att få det. Världsförbättrarmärket handlar om att göra skillnad för barn i världen.

”Scouter är otroligt peppade på märken!”

Anna Stenström

Den NSF-scout som vill ta Världsförbättrarmärket ska planera och genomföra något eget projekt för att samla in pengar till Världens barn. Scouterna kan sälja korv, skramla med bössa eller kanske ordna en tävling. En viktig del är att planera sin egen aktivitet, med stöd av vuxna när det behövs.

– Förra året var det allt från kakförsäljning till kårer som ordnade femkamper. Det var även två kårer som var på plats i Malmö där den stora insamlingsgalan hölls, och var med i direktsänd tv och samlade in en massa pengar på det sättet.

Vad som händer i kårerna i år vet inte Anna Stenström, utan det får man veta när scouterna skickar in bilder på sina aktiviteter, vilket krävs för att få märket. Men hon utgår ifrån att en speciell aktivitet kommer ske:

– Sälja korv! Det är en bra scoutaktivitet, det passar bra att göra när det är andra arrangemang på orten.

Förra året, då Världsförbättrare var ett pilotprojekt, var det 100 scouter som tog märket. I år har 180 scouter redan beställt märket. Tillsammans med kollegan Frida Heilert har Anna Stenström utvecklat projektet, bland annat så att även de yngre scouterna, så kallade spårare och upptäckare, kan ta ett speciellt märke: Lilla Världsförbättrarmärket.

De flesta världsförbättrande scoutaktiviteter äger rum under vecka 39 och 40, som är kulmen på den stora Världens Barn-insamlingen.

Scoutkåren Vikingen i Ekeby, Skåne grillade korv som en del av förra årets Världsförbättrare. Foto: NSF.

Som en del av IOGT-NTO-rörelsen är NSF även en del av det internationella arbetet med att stötta utvecklingsarbete i världen. I ett nytt humanitärt projekt i norra Uganda samverkar den ugandiska scoutorganisationen Uganda Girl Guides Association, UGGA, och IOGT-NTO-rörelsen. Här ska man starta 60 nya scoutklubbar, med målet att säkra en trygg och kvalitativ skolgång utsatta barn. Anna Stenström berättar att det här projektet är något som man lyfter fram lite extra just i samband med Världsförbättrare. Att se hur scouter i Uganda jobbar med att förbättra tillvaron för barn kan skapa en speciell samhörighet.

– Vi har tryckt lite extra på att våra scouter ska läsa in sig på det detta.

Även om Anna Stenström och hennes kollega ligger bakom mycket av upplägget kring Världsförbättrarmärket har scouterna själva i hög utsträckning varit delaktiga.

– Våra scouter har fått skicka in egna bidrag på hur årets märke ska se ut. De har sedan fått rösta för att få fram ett vinnande bidrag.

Nu går slutspurten för de olika insamlingsprojekten, och sedan blir det dags för scouterna att sy fast sina märken.

Mer från Accent