Nya nykterhetsrörelsen

Därför tvekar scouterna inför ny organisation

Förbundsordförande Anders Ödman berättar vad han tror krävs för att NSF:s medlemmar ska acceptera en ny organisationsform.

Förslaget om att låta IOGT-NTO-rörelsens förbund gå samman i en gemensam organisation påverkar de olika förbunden på olika sätt. På remissmötena som arrangerats runt om i landet har många kritiska röster kommit just från medlemmar i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

– Man tycker att “vad kommer det här tjäna oss?” Man vill inte blanda in sig med de andra och har inget intresse av att gå samman, säger Anders Ödman, förbundsordförande för NSF.

NSF:s verksamhet utgår ifrån självständiga och lokalt förankrade scoutkårer, medlemskapet åtgår ifrån kåren, inte från förbundet.

– Det är scoutkårerna som bildar förbundet i en federation. Det betyder att varje scoutkår är väldigt självständig och driver sin egen verksamhet.

Anders Ödman berättar att han under arbetet med omorganisationen insett att man har helt olika synsätt på organisering inom NSF jämfört med den övriga rörelsen.

– När man tittar på NSF så ser man scoutkårer. Tittar man på resten av nykterhetsrörelsen så ser man en massa människor som är med i en rörelse och som sedan klumpar ihop sig i olika föreningar.

Detta leder enligt Anders Ödman till att man i NSF har en annan identitet än i övriga rörelsen.

– Många ser sig som scouter först och nyktra i andra hand. Nu ska det bli tvärt om. Det är en identitetsfråga. Men det skär sig också rent praktiskt. Den lokala kåren är en självständig grupp som jobbar tillsammans. Man är väldigt lokal och det här med att organisera sig centralt är inte så intressant för många.

”Man har ingen god erfarenhet av IOGT-NTO-förbundet.”

Anders Ödman

NSF:s föregångare bildades 1927 respektive 1928 inom dåvarande IOGT och NTO. 1970 slogs IOGT och NTO ihop vilket ledde till att även deras scoutförbund slogs ihop.

– Diskussionen om förhållandet mellan IOGT-NTO och scouterna har funnits hela tiden. IOGT-NTO har alltid velat att alla vuxna inom NSF också ska vara medlemmar i IOGT-NTO och att scoutverksamheten ska vara en renodlad ungdomsverksamhet, säger Anders Ödman.

Han säger att allt som riskerar den lokala verksamhetens självständighet leder till att medlemmarna fäller ut taggarna. Många NSF:are har också upplevt att de historiskt blivit överkörda av IOGT-NTO.

– Man har ingen god erfarenhet av IOGT-NTO-förbundet. De är gamla gubbar och gummor som satt sig på ungdomsorganisationerna. Jag har själv upplevt det under min tid som distriktsordförande, säger Anders Ödman.

Nu ligger ett förslag om att de fyra förbunden ska gå samman, för att komma närmare varandra och bilda en gemensam identitet. NSF:s förbundsstyrelse står helt bakom det förslag som lagts fram till remiss, men enligt Anders Ödman upplever många scouter att den övriga rörelsens politiska ambitioner påtvingas dem.

– Samtidigt så har vi inom NSF ett program där man pushar nykterhet, solidaritet och demokrati. Så scoutprogrammet går hand i hand med den övriga rörelsens ideal.

Anders Ödman uppskattar att det i nuläget kanske finns mellan 60 och 65 aktiva kårer inom organisationen, med totalt 4000 medlemmar. Sett till samtliga scoutförbund i Sverige så finns det cirka 1000 kårer med 85 000 medlemmar.

– Det har gått upp och ner över tid men just nu så är scoutingen på uppåtgående, säger Anders Ödman.

Förbundet är däremot förhållandevis litet. Tidigare har man med hjälp av pengarna från Miljonlotteriet kunnat ha 10-15 anställda. Nu är man bara 5 anställda och Anders Ödman är den enda ordföranden i de fyra förbunden som inte är arvoderad.

– Förbundet är främst en serviceorganisation till kårerna. Vi ska bara administrera ansökningar från kårerna och sådant. Ska vi göra större saker som kurshelger till exempel så sker det helt ideellt med folk från kårerna, säger han.

De senaste åren har NSF gått flera miljoner back årligen efter att avkastningen från Miljonlotteriet krympt. 2021 stod det klart att avkastningen skulle bli mindre än förväntat och samtliga förbund tvingades spara.

– Vi drog ner på personalorganisationen, tog bort vår tidning och gjorde kraftiga besparingar i stödet till kårerna. Vi har tidigare delat ut en hel del av pengarna från Miljonlotteriet som extra aktivitetsstöd.

I början av varje remissmöte presenteras förslaget på ny organisationsform och bakgrunden till varför man valt att utreda en sådan. Men även om den ekonomiska aspekten nämns så är det inget som man gått in på i detalj på de möten där Accent närvarat.

– Nej, man har vågat lyfta lite på locket nu men när vi började prata om detta så var ekonomin den stora pucken som kraschar alla förbundens möjlighet att göra det vi vill göra.

Han tror att det kan vara ett misstag.

– Det borde vara det första vi lyfter fram eftersom det är något alla kan förstå. Nu antyds det i presentationen men det hade varit enklare att prata om ifall det var tydligare. Folk förstår ju inte varför vi gör det här, istället upplevs det bara som toppstyrning.

”Vi är för få nu för att vara en nationell organisation.”

Anders Ödman

Men NSF-kårerna däremot har oftast en ganska bra ekonomi och har därför inte blivit lika lidande av att pengarna inte kommer in i samma takt som tidigare.

– En hel del kårer känner nog av att de fått mindre pengar, men jag tror inte att några kårer egentligen lider av det.

Nu tar NSF-förbundet av sina besparingar för att hålla förbundet flytande.

– Även utan den här omorganiseringen så hade vi varit tvungna att organisera om hela förbundet ekonomiskt och organisatoriskt. Vi är för få nu för att vara en nationell organisation med bärkraft som kan utveckla nya aktiviteter och starta fler kårer.

Och här blir den starka identifieringen med den lokala verksamheten en utmaning. Den lokala kåren har inga incitament att värva medlemmar så att förbundet kan växa sig större.

– Det viktigaste är att komma på sina lokala möten. Så vi har inte tillräckligt med substans för att kunna driva en nationell verksamhet. Möjligheten för oss att fortsätta vara ett självständigt förbund finns inte.

Han säger att NSF:s problem delas med övriga rörelsen i det avseendet.

– Antalet medlemmar sjunker, engagemangsnivån sjunker. Vi har analyserat detta noga och anser att förbundet i sin nuvarande form inte kan överleva på sikt.

Scoutkårerna däremot kan leva vidare så länge det finns engagemang. Kårernas självständighet innebär också att de kan välja att ansluta sig till exempelvis Scouterna istället för att bli en del av den nya organisationen.

En annan fråga som dominerat remissmötena är hur 199 ombud ska väljas till det högsta beslutande organet för den nya organisationen, riksmötet. I NSF skickar idag varje kår minst två ombud till förbundsmötet. I den nya organisationen föreslås ombuden väljas regionsvis via personval.

– Man ser inte vad det här nya skulle kunna göra bättre. Man förstår inte alls det här med regionvalen, säger Anders Ödman.

Flera scouter har under remissmötena påpekat att man idag har en struktur som tillåter unga att öva sig i demokrati och att den möjligheten riskerar att falla bort i den nya organisationen. Dessutom uttrycker många en rädsla för att scoutingen ska bli bortglömd och överkörd, främst av IOGT-NTO.

– Jag sliter mitt hår för att förklara att det inte kommer se likadant ut, att vi själva kommer sitta i de beslutande organen. Men man ser inte att en samlad rörelse blir starkare för det de håller på med.

För att ge scouterna mer inflytande över scoutingen i den nya organisationen föreslås en scoutkommitté som ska driva scoutfrågor och fördela pengar till kårer. Kommittén ska bestå av scouter och nomineras av scouter – men väljs av förbundsstyrelsen.

– Hade vi fått till att kommittén också valdes av scouter så hade vi lättare kunnat sälja in det till medlemmarna. Men principiellt så utser förbundsstyrelsen kommittéer.

Utgångspunkten för utredningen om en ny organisationsform har varit att IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund vill närma sig varandra. Men under remissmötena har det stått klart att det verkligen inte gäller varje enskild medlem. Inom UNF har röster höjts om att man inte alls vill gå samman med de övriga förbunden eftersom det innebär man inte längre kommer ha en självständig organisation av och med unga. Samma strömningar finns inom NSF.

– Man vill inte vara med och bestämma, sitta på förbundsmöte och besluta om fastigheter, Tollare eller strategier inför Almedalen. Man vill hålla på med scouting.

Andra förbundsordföranden drömmer om en framtida familj inom den nya nykterhetsrörelsen. Anders Ödman är något mer krass.

– Våra medlemmar vill inte det. Det är fel sätt att uttrycka det på för våra medlemmar.

Man han påpekar också att processen inte är i mål än.

– Inputen från remissmötena tyder ju på att vi behöver bli mer självständiga för att våra medlemmar ska gå med på detta. Och det är först då vi kan börja bygga det här gemensamma.

Mer från Accent