I helgen samlades scouter från Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, på Ransberg i Värmland och medlemmar från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, på Kärsögården utanför Stockholm för att bland annat prata om IOGT-NTO-rörelsens nya organisationsform. Anna Bergkvist som leder utredningen av den nya organisationsformen hann besöka båda mötena för att ta in medlemmarnas åsikter.
Efter en het lördag så regnar det över Kärsögården på Drottningholm när sista dagen av UNF:s förbundskonferens drar igång sin sista dag. När rummen är städade och väskorna packade så tar Anna Bergkvist scenen för att berätta om processen att utreda IOGT-NTO-rörelsens nya organisationsform. Hon är här för att fånga upp fler unga röster om hur den processen kan gå till.
Ungas inflytande är en avgörande punkt när de fyra förbunden ska knytas närmare varandra. Just nu jobbar man mot ett förslag att rörelsen ska bestå av två förbund, ett allmänförbund där alla är medlemmar, och ett verksamhetsförbund.
– De föreningar och kårer som kvalificerar sig för att vara ungdomsorganisationer, vilket betyder minst 60 procent medlemmar under 25 år, kommer ha en möjlighet att även vara medlemmar i verksamhetsförbundet, säger Anna Bergkvist.
Anledningen är att verksamhetsförbundets organisationer ska ha möjlighet att söka medel som är öronmärkta för ungdomsorganisationer.
Men att slå samman de befintliga förbunden innebär en risk för ungas inflytande. I dagsläget är rörelsens yngre medlemmar fria att organisera sig själva inom UNF. I framtiden kan de behöva dela förbund med de vuxna. Anna Bergkvists första fråga till UNF:s förbundskonferens är därför vad vuxna kan göra för att unga ska kunna ta plats på möten och i föreningar.
– Vi måste få göra fel och testa oss fram, göra galna grejer, vara en ungdomsrörelse, säger Astrid Miller från Örebro.
Bredvid henne sitter Wilhelm Wirén från Jönköping som haft flera dåliga erfarenheter av att försöka samarbeta med vuxenförbundet IOGT-NTO.
– Jag har svårt att se vad vi skulle tjäna på en sammanslagning som organisation. Alla vet att vuxenförbunden roffar åt sig av pengarna, så jag tror snarare att vi skulle försvagas av detta.
IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson är också på plats och han tycker inte att unga riskerar att bli av med resurser eller inflytande genom att knytas närmare de andra förbunden.
– Ni som sitter här är vår viktigaste målgrupp, detta skulle innebära att ni får tillgång till hela maskineriet istället för en del av kakan så som ni får idag, säger han.
Men Wilhelm Wirén är inte övertygad.
– Det är fint snack men vi har märkt hur det blir. Även om man pratar om kulturförändringar så ser jag inte varför vi skulle ändra på något som funkar.
– Vi behöver ha ett självstyre för att unga ska känna sig välkomna, säger Astrid Miller.
Anna Bergkvist har märkt att unga verkar mer tveksamma till en eventuell sammanslagning än många av de äldre rörelsemedlemmar som hon pratat med.
– Det unga vill säkerställa är tillgång till att bedriva verksamhet. Att kunna driva kampanjer och verka för frågor som unga tycker är viktigt. De vill få vara ifred från vuxna och göra saker själva. Det är inte unikt för IOGT-NTO-rörelsen.
Det kommer kräva en kulturförändring inom rörelsen, tror Anna Bergkvist.
– Jag tror att det behövs en massa folkbildning av vuxna om vad unga vill och kan. Och det behöver man avsätta resurser för. Men man kan också uttala mer allmänt hållna mål om representation i föreningar och styrelser. Jag tror att vi behöver mixen, alla verktyg.
Projektet som hon leder har en arbetsgrupp som tittar specifikt på ungas inflytande och som har kommit med en lång lista av förslag till styrgruppen. Anna Bergkvist känner sig trygg med att man kommer att ha ett bra förslag att lägga fram till förbundsstyrelsernas gemensamma möte den 18 maj.
– Men det vi skissar på mest nu med ett allmänförbund och ett verksamhetsförbund kräver att ungas inflytande håller.
Hon säger att hon upplever att det finns en skepsis mot nuvarande IOGT-NTO både inom NSF och UNF, baserat på helgens samtal.
– Den bilden delas inte av alla, men av många. Det kan bero på vad man har för erfarenhet lokalt och regionalt och behöver inte egentligen ha att göra med IOGT-NTO som organisation utan kan handla om relationer mellan individer.
Självbestämmandet är också något som hon upplever som viktigt i båda organisationerna.
– Det är jättetydligt att scouter ska bestämma över scoutläger och utbildningar i scoutmetoden och det är ingen som säger något annat. Jag ser inte framför mig att den nya ska organisationen ska ha mindre verksamhet utan snarare mer, det är ett av utredningens direktiv som kongresser och förbundsmöte tagit beslut om.
Genom att samla personal i, främst, ett förbund hoppas hon att man ska kunna ha utrymme för mer verksamhet. NSF kommer även i framtiden att stå med ett ben i nykterhetsrörelsen och ett ben i scoutrörelsen.
Anna Bergkvist”Vi kommer inte att ha löst alla frågor för evigt.”
Men än så länge är man tidigt i processen. Efter att ett förslag presenterats för förbundsstyrelserna i maj ska det sedan offentliggöras för remiss i slutet av augusti. Regionala möten för att diskutera förslaget planeras just nu in i Anna Bergkvists kalender i augusti och september. Efter det har man ytterligare några månader innan ett skarpt förslag ska presenteras inför de extrainsatta kongresserna och förbundsmötet i Norrköping 23 november.
– Det finns väldigt många saker att utreda och titta på. Det vi utreder just nu är den nationella nivån, inte distrikt och lokal nivå. Så vi kommer inte att ha löst alla frågor för evigt, säger Anna Bergkvist.
Hon tror att det är lätt att se till att man har det gott nog idag istället för att se potentialen i att lägga samman sina resurser för att lägga mer tid på kärnverksamhet.
– Tittar man fem år bakåt i tiden så är det ingen av de här organisationerna som mår bra ekonomiskt. Det finns kapital men det äts också upp och görs neddragningar. Så vad händer om vi lägger ihop det och ger unga inflytande över hela rörelsen? Den potentialen är det häftiga i det här.