En amerikansk studie har undersökt hur opioidföretag använt sig av vetenskapliga publikationer för att kommunicera falska påståenden om sina produkter. Studien har tittat specifikt på fem påståenden om medicinernas effekter och risker som saknar vetenskaplig grund – till exempel att de inte är beroendeframkallande.
De fem påståendena man tittade på är dessa:
– Att opioider är effektiva mot kronisk, icke-cancerrelaterad, smärta.
– Att opioider sällan är beroendeframkallande så länge de förskrivs mot smärta av en läkare.
– Att patienter som verkar utveckla ett beroende till opioider i själva verket har en typ av “pseudoberoende”.
– Att ingen dosering av opioider är för hög och om en patient utvecklar en tolerans så är lösningen att öka dosen.
– Att man i förväg kan screena för vilka patienter som kan tänkas utveckla ett beroende.
Studien kommer fram till att en kärna av 15 specifika texter återkommer gång på gång i opioidindustrins kommunikation för att motivera påståenden som egentligen saknar vetenskaplig grund. Dessa 15 källor citerades i mer än 3 600 dokument, som exempelvis utbildningsmaterial till sjukvårdspersonal och säljare, som offentliggjorts genom rättsprocesser mot opioidtillverkare.
– Våra resultat visar hur opioidindustrin använt sig av vetenskapliga publikationer för att öka försäljningen av opioidläkemedel och tona ner kritik. Förhoppningsvis leder detta till mer informerade beslut om hur vi reglerar hälsovådliga produkter i framtiden, säger Ravi Gupta, en av forskarna bakom studien.
Industrin verkar ha försökt bygga upp en trovärdighet kring tveksamma källor genom att få dem citerade i handlingar om reglering av opioider utan att det framgår vad källan faktiskt kommit fram till. De har också överdrivit resultat eller applicerat resultaten på andra områden än vad som faktiskt undersökts.
Industrins påstående har på så sätt getts ett vetenskapligt sken som spridit sig bortom den egna industrin och även omfamnats av sjukvårdspersonal.
– Opioidindustrin använde i stort sett samma taktik som tobaksindustrin en gång använde och som flera andra industrier använder än idag. Det är ett brett problem och med begränsad översyn av de här industrierna kommer det vara svårt att lösa, säger Ravi Gupta.
Den amerikanska opioidkrisen har sedan 90-talet skördat hundratusentals liv. Företag som tillverkat och sålt opioidläkemedel har åtalats och dömts för att ha agerat oetiskt och därmed drivit på krisen.