Föräldrar tillsammans

Utredning: Föräldrar tillsammans förebygger gängkriminalitet

Projektet når ut till föräldrar som är svåra att nå och bidrar till att förebygga att barn och unga hamnar i gängkriminalitet enligt en utvärdering.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har finansierat en utvärdering av IOGT-NTO:s projekt Föräldrar tillsammans 2.0.

– Jag är inte förvånad över slutsatserna, säger Alexandra Tetschet kampanj- och projektledare på IOGT-NTO.

Föräldrar tillsammans 2.0 är ett föräldrastöd med särskild inriktning på droger och unga som riktar sig till föräldrar i socioekonomiskt utsatta områden, och Alexandra Tetschet har under de år verksamheten pågått upplevt hur bra det fungerar.

Utvärderaren har tittat på föräldrastödet som bedrivs av IOGT-NTO Knutpunkten (tidigare IOGT-NTO Regnbåge) i Rosengård, Malmö, som främst vänder sig till svensk-somalier.

– Många barn och familjer riskerar att fara illa, många unga dras in i att sälja droger och rekryteras till kriminella nätverk. Vårt arbete blir i förlängningen drog- och brottsförebyggande, konstaterar Alexandra Tetschet.

Utvärderingen baseras på en stor mängd samtal med personer som i olika roller varit berörda av verksamheten. Det gäller såväl föräldrarna som deltar, föreningens föräldracoach Rahma Ali och representanter från myndigheter som socialtjänst och polis.

En slutsats är att Föräldrar tillsammans 2.0 leder till att fler föräldrar får ökad kunskap om droger, samhällets stödfunktioner och sina rättigheter och skyldigheter som föräldrar. ”Många föräldrar berättar att de tidigare har varit tveksamma till att söka hjälp från myndigheter. Genom föräldrastödet ökar deras förtroende för dessa instanser, vilket särskilt gäller socialtjänsten och deras arbete med omhändertagande av barn och unga”, skriver utvärderaren.

– Det gör mig glad och stolt att läsa, säger Alexandra Tetschet. Föräldrarna har tagit tillbaka taktpinnen. De har fått verktyg och har kunnat stärka sin föräldraroll.

Att tilltron har ökat till myndigheter som socialtjänsten och polisen är en central fråga.

– Tidigare har man varit livrädda för myndigheterna,. Det får konsekvenser när föräldrarna inte vågar ta kontakt.

I utvärderingen konstateras det att offentliga aktörer själva uppger att de har svårt att nå vissa grupper, som den svensk-somaliska gruppen, med sina egna föräldrastödjande insatser. ”En utmaning är att det finns många insatser för föräldrar, men att dessa inte alltid når ut till alla grupper på grund av bristande tillit och information”, menar utvärderaren.

”Det spelar stor roll att ha en trygg och neutral plats.”

Alexandra Tetschet

Men där andra inte lyckas, där lyckas Föräldrar tillsammans 2.0 desto bättre. Alexandra Tetschet förklarar varför.

– Föräldrar tillsammans 2.0 utgår alltid ifrån en lokal IOGT-NTO-förening, i det här fallet IOGT-NTO Knutpunkten. Vi utgår alltid ifrån föräldrarnas behov och önskemål. Föreningen har ett stort förtroende hos den målgrupp vi vill nå. Vi har en föräldracoach som också har ett stort förtroende.

En ytterligare förklaring är att verksamheten bedrivs i föreningens samlingslokal, och inte hos en myndighet.

– Det spelar stor roll att ha en trygg och neutral plats. Föräldrarna vet att här är det ingen som kommer rapportera eller föra journaler.

Många föräldrar som intervjuats i utvärderingen betonar att föreningens lokal är en trygg plats dit de kommer även annars för att umgås och delta i föreningens övriga aktiviteter. Att den egna lokalen spelar stor roll är inget nytt för IOGT-NTO. Ända sedan 1800-talet har nykterhetsrörelsen sett vikten av levande mötesplatser för kultur, demokrati och folkbildning.

De intervjuade föräldrarna beskriver det såhär: ”Vi kommer hit för att träffas, spela, lyssna på nyheter. Vi är beroende av den här platsen. Om det händer något i världen då kontaktar vi varandra här.” ”Grunden är i platsen vi kommer till. Vi känner oss trygga, vi blir glada.”

Föreningen och lokalen blir en plattform dit föreningen och dess föräldracoach bjuder in olika aktörer. Polisen konstaterar: ”Samarbetet med föräldracoachen gör att vi kan nå ut. IOGT-NTO Föräldrar tillsammans 2.0 blir mellanhanden för att få tillgång till de vuxna som man inte når när man går ut på skolor och informerar vid föräldramöten. De kommer vanligen inte under de förutsättningarna”.

Verksamheter som riktar sig till utrikesfödda har ofta extra svårt att nå papporna. Men även här har IOGT-NTO Knutpunkten lyckats. Utvärderaren menar att föreningsformen och lokalen spelar roll även här. ”Att träffar hålls i samlingslokalen innebär att männen automatiskt blir involverade i de aktiviteter som erbjuds och tar del av den information som presenteras.” ”De når männen. Nyckeln är att gå genom föreningen dit de redan kommer.”

”Vi är väldigt glada och stolta över att vi gör så stor skillnad.”

Alexandra Tetschet

Det faktum att Föräldrar tillsammans 2.0 bedrivs inom en lokal IOGT-NTO-förening, skapar också en långsiktighet.

– Andra föräldrastöd bygger på fem-tio träffar. Hos oss kan man vara med hur länge man vill. På det här sättet skapas väldigt starka föräldranätverk, säger Alexandra Tetschet.

Tid behövs för att skapa tilltro.

– I början kan föräldrarna vara tysta och inte våga fråga, men efter tid börjar de våga ta upp egna saker.

Själva arbetet med utvärderingen, som pågått i ett halvår, har i sig spelat en demokratisk roll.

– Det är många föräldrar som har varit delaktiga i den här utvärderingen. De har velat göra sina röster hörda.

Utvärderingens sammanfattande slutsats är att Föräldrar tillsammans 2.0 främjar förutsättningarna för att förebygga att barn och unga hamnar i gängkriminalitet.

Med utvärderingen i ryggen hoppas Alexandra Tetschet att det nu ska bli lättare att nå fram till kommuner och myndigheter, och en omfördelning av resurser som gör det lättare för civilsamhället att bedriva föräldrastöd.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi gör så stor skillnad.

Mer från Accent