Engagerad förälder

”Man ska aldrig lämna gatorna tomma”

IOGT-NTO-medlemmen Khadra Abyan i föreningen Hand till hand vill stärka invandrarkvinnors föräldraskap. I september utsågs hon till Månadens Jönköpingsbo.

För fyra år sedan var Khadra Abyan med och grundade föreningen Hand till hand för att stärka föräldraskapet bland invandrarkvinnor. Hon är ordförande i föreningen, och arbetar för att invånarna i Jönköping ska känna sig trygga. Nu har hon fått lokaltidningen Jönköpingspostens utmärkelse Månadens Jönköpingsbo, som delas ut för trettonde året i rad.

Grattis till utmärkelsen! Hur känns det?

– Jag blev väldigt förvånad och väldigt rörd. De lurade mig att jag skulle på ett möte på Vätterhems kontor. Jag anade ingenting när de plötsligt kom ut med kamera och mikrofon.

Hur kom du på idén att bilda en förening?

– Det började med att det var en skjutning här på Öxnehaga 2019. Vi ville öka tryggheten i området så vi startade vuxenvandringar. Det var något vi kunde göra, vi kände ju alla ungdomar i området. Jag brukar säga att man aldrig ska lämna gatorna tomma. Vi var sju personer från början och ganska snart var vi sjutton.

Att driva en förening innebar mycket mer jobb än Khadra Abyan trott.

– Vi var kvinnor från ett annat land och ingen hade någon erfarenhet av föreningsarbete. Jag kanske ändå hade mest erfarenhet eftersom min pappa många år var ordförande för Somalilands-föreningen. Men jag anade inte då hur mycket arbete han lade ner. 

”Vi jobbar med fem områden: trygga föräldrar, trygga barn, trygga vuxna, tryggt område, och trygg framtid.”

Khadra Abyan

Kvinnorna fick möjlighet att gå trygghetsutbildning genom bland andra Rädda barnen.

– Nu jobbar vi med fem områden: trygga föräldrar, trygga barn, trygga vuxna, tryggt område och trygg framtid. Från början var det en förening för kvinnor och barn, men sedan förra året har vi också män med.

Varje tisdag har de träffar och på loven blir det extra aktiviteter.

– Det behövs mer utbildning för föräldrar. Vi försöker ta bort tabut kring barn med diagnoser och förklara att alla barn inte är likadana. Det fanns bland svenskar också förut, men inte längre. Vi försöker få familjerna att komma med sina barn. Vi vill att de ska våga gå ut. Vi har mycket samhällsinformation och jobbar med svenska språket. Vi har föräldraträffar och workshops, ibland på teams och ibland i lokalen.

Föreningen vill också stärka förtroendet för myndigheterna.

– Många vill bara fly så fort det görs en orosanmälan till socialtjänsten. Vi försöker övertyga dem om att ta emot hjälp i stället. Vi har träffar för mammor med småbarn och fikar tillsammans. En del är ensamstående och skulle inte kunna komma om de inte får ta med barnen. Vi pratar om allt känslomässigt, kramar och stöttar varandra.

”Barnen måste få utforska sig själva och omvärlden. Men de måste få tydliga ramar.”

Khadra Abyan

I föräldrautbildningarna talar de mycket om tillit.

– Man kan inte låsa in barnen, och om man tvingar dem till en massa saker kommer de bara att börja ljuga. De måste få utforska sig själva och omvärlden. Men de måste få tydliga ramar. Barnen ska till exempel ha en tid när de ska vara hemma. Det är jätteviktigt. Men händer det dem något på stan eller om de gjort något dumt så ska de våga ringa och be att bli hämtade. 

Föreningen finns i tre områden i Jönköping.

– Vi finns i Öxnehaga, Österäng och Råslätt, och vi kommer att utöka våra trygghetsvandringar även till södra Huskvarna. Många pensionärer blir väldigt glada när de ser oss komma i våra västar, säger Khadra Abyan. 

För ungdomar har föreningen samtalsgrupper och läxläsning.

– Vi arbetar med Tjejsnack och Killsnack. De får också gå på bio och äta tillsammans. Och så har vi ungdomsplugg. 

Häromveckan hade de en föreläsningskväll om vikten av utbildning.

– Det kom 42 ungdomar dit och lyssnade! Det var en förskollärare, en lärare, en socionom och en hemspråkslärare som berättade.

En dag i veckan är Khadra Abyan på biblioteket.

– Läskunnigheten är sämre i våra områden så då kan barnen komma och läsa högt för mig. Vi har också ett språkkafé som min goda vän Gunnel Hall håller i.

Hon säger att de även vill hjälpa dem som det gått snett för.

– Vi har kontakt med en avhopparverksamhet och erbjuder oss att följa dem dit.

”Det är underbart att ha tillgång till två kulturer, om man använder det på rätt sätt.”

Khadra Abyan

Själv kom hon från Somalia till Sverige som åttaåring.

– Jag är mest i den svenska kulturen, till 70 procent skulle jag nog säga. Och vad det gäller lagar och regler så är det ju de svenska jag känner till, inte de somaliska. Det är hur underbart som helst att ha tillgång till två kulturer, om man använder det på rätt sätt. Det är en gåva, men motståndet kan vara stort.

Gåvan är att ha möjlighet att välja det bästa ur två världar.

– Ungdomarna har den möjligheten och föräldrarna måste tillåta dem det. Föräldrarna har valt att flytta hit. Vill de att barnen ska växa upp här måste de acceptera att de tar till sig den svenska kulturen. 

”Jag har jättebra stöd från min familj. Framför allt av min man.”

Khadra Abyan

Sedan september är föreningen Hand till hand en IOGT-NTO-förening. Hur fick ni kontakt med IOGT-NTO?

– Jag var tjänstledig från mitt arbete på ett demensboende och hade en projektanställning som föreningsutvecklare på kommunen. När den tog slut såg vi att verksamheten i föreningen sjönk. Då fick vi syn på Föräldrar tillsammans och tog kontakt med dem. Genom IOGT-NTO har vi fått kontakt med andra föreningar som jobbar precis som vi, som vi kan utbyta erfarenheter med. Jag gillar det här med samverkan.

Du har själv åtta barn. Hur hinner du med allt?

– Ja, jag jobbar mycket ideellt, men jag har jättebra stöd från min familj. Framför allt av min man, men även mina föräldrar och syskon. Mina stora barn hjälper också till. Den äldsta är 18 och går sista året på gymnasiet. Och det man brinner för, det har man tid för.

Mer från Accent